Caster Semenya under Diamond League i Doha Foto: Bildbyrån

Semenya stoppas även från Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

Om två veckor kommer Diamond League till Europa för tävlingar på Stockholms Stadion. Men det blir utan medeldistansstjärnan Caster Semenya som efter domen om för höga testosteronvärden nu inte är anmäld på 800 meter.
– Vi har gått ut med information till alla agenter till friidrottarna om att följa reglerna. Både vi och löparna måste följa det som sagts av Internationella Friidrottsförbundet från första maj, säger Bauhausgalans tävlingschef Jan Kowalski till SVT Sport.

Den nya regeln från idrottens skiljedomstol Cas, tvingar Caster Semenya att medicinera sig för att få ställa upp på medeldistanslopp kopplade till Internationella friidrottsförbundet.

Den sydafrikanska löperskan är hyperandrogen, vilket innebär att hon har väldigt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron i kroppen.

Diamond Leaguetävlingen i Doha, i början av maj, blev Semenyas sista tävling med nuvarande testosteronvärden.

– Jag är välsignad med en enorm talang. När man är ett levande bevis på Guds existens så finns det inget som kan stoppa mig, sa Semenya till SVT efter loppet i Doha.

Men Semenya och övriga löpare i hennes situation har nu alltså stoppats. Den gudabenådade löparen begränsas nu till att tävla utanför internationella friidrottsförbundets tävlingar.

– Vi har gått ut med information till alla agenter till friidrottarna om att följa reglerna. Både vi och löparna måste följa det som sagts av Internationella Friidrottsförbundet från första maj, säger Bauhausgalans tävlingschef Kowalski till SVT Sport.

De nya reglerna begränsar Semenya. Och det är till just Bauhausgalan som det blir märkbart. Men helt stopp för allt tävlande är det inte för den regerande olympiska mästaren.

– Internationella Friidrottsförbundets regler gäller internationellt. Ett land har egna regler. Det här har inte sipprat ned till alla länder än och deras regelbok. Och det är inte ens säkert att det går igenom så att det blir synkoniserat överallt, menar Kowalski.

Dubbelt svenskt på startlinjen

Utöver att Caster Semenya saknas, så är inte heller Francine Niyonsaba anmäld till Diamond League i Stockholm. Även hon har för höga testosteronvärden för att få tävla.

Tävlingschefen Kowalski är trots två tunga bortfall nöjd med startfältet på 800 meter.

– Det blir ett starkt startfält. Det är två svenskor i Lovisa Lind och Hanna Hermansson. Jag förväntar mig snabba tider och med två svenskor i startfältet så kommer det bli bra tryck på läktaren, avslutar Jan Kowalski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer