Caster Semenya. Foto: Bildbyrån

Semenya byter till 800 meter i USA:s Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya skulle ha sprungit 3000 meter i Stanfords Diamond League-tävling på söndag kväll. Men nu meddelar arrangören att hon byter distans till 800 meter.

Semenya har varit en följetong hela den här säsongen. Den 1 maj kom beskedet att skiljedomstolen Cas gick på det internationella friidrottsförbundets, IAAF:s, linje att hon skulle tvingas att medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden som hyperandrogen om hon ville tävla på distanser mellan 400 och 1609 meter.

Semenya vägrade och överklagade till Schweiz högsta domstol, som överprövade Cas beslut och gav sydafrikanskan rätt att tävla.

Inte förlorat sedan 2015

En sista deadlline var satt till den 25 juni för IAAF att komma med synpunkter på beslutet. Det har inte kommit något besked ännu. I väntan på det har nu Semenya bestämt sig för att pröva specialdistansen igen. Hon har inte förlorat ett lopp på 800 meter sedan 2015 och har ett guld att försvara vid VM i Doha 27 september till 6 oktober.

Vid skrivandet av denna artikel har arrangören ännu inte publicerat startlistan till damernas 800 meter, den enda gren som saknas, utan uppgiften har spridits via Twitter som hänvisar till en artikel utan kommentarer från Semenya.

Bjöds in till Rabats DL-tävling efter att ha stoppats

Semenya tävlade senast i Frankrike på 2000 meter för två veckor sedan. Hon ville tävla i Rabats Diamond League-tävling 16 juni men stoppades av arrangören utan motivering. Semenya hann då åka hem till Sydafrika när arrangören ändrade sig och bjöd in henne med armbågen då klockan bokstavligen passerat tolvslaget. 

– Det finns inget vett i det över huvud taget, sade hennes agent Jukka Härkönen till SVT Sport om det omöjliga tidschema med långa resor utan vila som inte gick att lösa.

Men Härkönen var optimistisk med Semenyas tävlingsplanering:

– Den ursprungliga planen gick fel, men tävlingar kommer och går, sade han då.

Semenya har sprungit ett lopp över 800 meter den här säsongen. Hon vann DL-premiären på 800 meter i Doha 3 maj (medicingeringen skulle påbörjas senast 8 maj) på världsårsbästat 1.54,98. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.