Caster Semenya. Foto: Bildbyrån

Semenya fick inbjudan till DL-tävling trots allt – men för sent

Uppdaterad
Publicerad

Medeldistanslöparen Caster Semenya har tidigare sagt att hon stoppas från Diamond League-tävlingen i marockanska Rabat. Nu har hon bjudits in till 800-metersloppet på galan som avgörs på söndag, men hon kommer inte att springa.– Det är klart att hon hade hunnit dit, men det finns inget vett i det över huvud taget, säger hennes agent Jukka Härkönen till SVT Sport.

Hon är just nu hemma i Sydafrika, dit hon nyligen kom efter att ha hälsat på det Sydafrikanska fotbollslaget på VM i Frankrike. Att sedan resa till Marocko skulle vara för påfrestande och störa förberedelserna för mycket.

Semenya har tidigare fått nej till att tävla från den marockanska friidrottsförbundet, utan någon vidare motivering. Igår kom också beskedet att Schweiz högsta domstol avslog IAAF:s krav att sydafrikanskan stoppas från att tävla utan medicinering.

Sade det marockanska förbundet något om varför inbjudan kom först nu?

– Det har varit allt möjligt som har försenat det, men det är mellan oss och förbundet.

Vad tycker Caster själv om att den kom så sent?

– Den ursprungliga planen gick fel, men tävlingar kommer och går. Det är inte en så stor grej, säger agenten.

Nästa gång tävlar hon i Prefontaine Classic i Stanford den 30 juni, men hur programmet ser ut efter det vill Härkönen inte berätta.

Diamond League i Rabat på söndag sänds i SVT.

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). Cas gick på IAAF:s linje och beslutade att alla hyperandrogena idrottare måste medicineras. Men nästa instans, Schweiz högsta domstol, har sedan beslutat att stoppa IAAF:s regler tills vidare. Fram tills den 25 juni till att börja med.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.