Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: WMTRC 2023

VM-silver till Tove Alexandersson i trail – helt slut efter målgång

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson har nu tagit VM-medalj i fem olika sporter. På VM i traillöpning i österrikiska Tyrolen slutade hon på en andraplats och var helt slut efter målgången.

Den svenska orienteringsstjärnan, som har bott och tränat i Österrike under våren inför sommarens orienterings-VM i Schweiz, var i ledning vid varvningen inne i Innsbruck.

Men direkt i första backen på andra varvet satte Grayson Murphy, USA, in ett ryck som Alexandersson inte orkade svara på. Amerikanskan utökade successivt sin ledning och gick i mål med armarna i skyn som ohotad guldmedaljör.

Alexandersson knappa minuten efter

27-åriga Murphy inledde sin idrottskarriär som fotbollsspelare i Utah, men har de senaste åren blivit en av landets mest framgångsrika traillöpare och fyra gånger vunnit amerikanska mästerskapen i bergslöpning.

Tove Alexandersson gick i mål 57 sekunder efter Murphy och kollapsade efter målgång. Hon blev liggandes en längre stund helt utpumpad. Bronset gick till Kenyas Joyce Muthoni.

Den tuffa banan i klassen ”Classic up and down”, mätte totalt 13,7 kilometer och 750 höjdmeter. Cirka 40 procent av loppet gick på asfalt och resten på stig med branta uppför- och utförslöpningar.

VM-medalj i fem olika sporter

Alexandersson har tidigare sagt till SVT Sport att hon egentligen hade velat springa 44-kilometersloppet på trail-VM, men valde dagens kortare distans då det passar bättre i uppladdningen inför säsongens stora mål: VM i orientering.

Alexanderssons andraplats innebär att 30-åringen har tagit VM-medalj i fem olika sporter: orientering, skyrunning, skidalpinism, skidorientering och nu traillöpning.

Orienterings-VM avgörs i Schweiz 11-16 juli med Laax som huvudort och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.