Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson ska springa trail-VM i Österrike i början av juni, en månad före VM i orientering. Foto: TT

Tove Alexandersson om valet att springa trail-VM mitt i orienteringssäsongen: ”Satsar på ett kortare lopp”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson kommer att springa VM i traillöpning i början av juni. Hon gör det trots att loppet avgörs mitt i orienteringssäsongen.

– Men det är inte lika lång resa och ligger ändå ganska bra till inför uppladdningen inför VM i orientering, säger Alexandersson till SVT Sport.

Hon var inställd på att springa VM i Thailand förra året, ett mästerskap som avgjordes i november och låg bra till i schemat efter orienteringssäsongen. Nu ligger mästerskapet 6-10 juni i Österrike (Innsbruck och Stubai).

– Jag skulle ju varit med förra året men var tvungen att tacka nej på grund av skadebekymmer. I år ligger det lite sämre till eftersom det ligger mitt i orienteringssäsongen men samtidigt är det inte lika lång resa och ligger ändå ganska bra till inför uppladdningen inför VM i orientering, säger Alexandersson.

Orienterings-VM avgörs i Schweiz 11-16 juli med Laax som huvudort.

”Liknar en långdistans i orientering”

Normalt sett skulle Alexandersson haft störst chans på loppet över 44 km men nu går hon ner i distans.

– Därför har jag valt att satsa på ett lite kortare lopp även om jag allra helst hade sprungit det lite längre trailloppet som är drygt 40 km men det finns ett kortare lopp på 15 km som blir liknande en långdistans i orientering. Därför tänker jag att det kan passa bra och jag satsar på det loppet istället.

Loppet som är exakt 13,7 km avgörs i klassen ”Classic up and down”.

– 15 km-loppet blir lite nytt för mig och jag har ingen aning om konkurrensen så det ska bli en spännande erfarenhet, säger Alexandersson.

Trail är löpning i tuff bergsmiljö där enorma stigningar följs av lika stora nedförsbackar. Trail ligger under friidrottsförbundet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson stod för ett stort misstag på andrasträckan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.