Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson stod för ett stort misstag på andrasträckan. Foto: SVT

Beskedet efter Tove Alexandersson jättemiss i stafetten: ”Kroppen var inte helt hundra”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson bommade bort Sveriges förstalags chanser att vinna stafetten, en stafett som Sveriges andralag tog hem efter att Lisa Risby knäckt Schweiz världsstjärna Simona Aebersold på slutet.

– Det var skönt efter en skitvinter, säger Risby. 

Det var på väg till den nionde kontrollen, en kort sträcka på skrå, som problemen började för Alexandersson som gått ut med 14 sekunders ledning på andrasträckan. Stjärnan tappade riktningen, sprang nedför sluttningen och hade svårt att läsa in sig efter att ha kommit ifrån schweiziskan Natalia Gemperle som hon innan dess var tillsammans med.

När Alexandersson väl fick fatt i kontrollen hade hon rasat till elfte plats – 1.45 efter täten. Den svenska orienteringsdrottningen tappade sedan ytterligare och växlade ut Sara Hagström som tia hela 2.56 efter täten. Hagström förde Sverige till åttonde plats, 4.29 efter andralaget.

– Jag börjar fundera på om det är något som inte stämmer rent fysiskt, om det är någon skada. Det är något som inte stämmer, säger SVT:s expert Mats Troeng om Alexandersson.

– Det var en oförklarligt svag insats av Alexandersson, säger kommentatorn Jacob Hård.

”Kroppen var inte helt hundra”

Alexandersson var tung i kroppen när hon gav sig iväg.

– Hon är okej nu men kroppen var inte helt hundra. Det var en olustig känsla för henne att springa med en kropp som inte var helt hundra och hon kanske egentligen borde ha vilat i dag, säger landslagsledaren Annelie Östberg.

Hanna Lundberg gav Sveriges förstalag ledningen på startsträckan, en ledning som krympte med 20-talet sekunder på slutet efter att hon dragit iväg snett på kalhygget utanför målområdet. Men efter Alexanderssons blunder på mittensträckan försvann alltså segerchansen.

Sverige har dock orienteringsvärldens största toppbredd och vann alltså ändå genom andralaget.

– Jag tog chansen vid kontroll 15. Jag kände mig stark och gjorde ett bra lopp. Det var skönt efter en skitvinter, säger Risby, som hade Karolin Ohlsson och Elin Månsson med sig i laget.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.