Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna och Sara Hagström är systrarna som har nått världstoppen i två olika idrotter. Foto: SVT/Vasaloppet

Sara Hagströms knep vid nervositet: 14 år gammalt klipp på lillasyster Johanna

Uppdaterad
Publicerad

De tillhör världseliten i varsin idrott. Systrarna Sara och Johanna Hagström får inspiration från varandra – och för Sara spelar ett videoklipp på en 11-årig Johanna från Ungdomsvasan 2009 en extra viktig roll.

– Det brukar jag tänka på när jag är nervös, säger hon till SVT Sport.

Hör mer från systrarna Hagström och se klippet från Ungdomsvasan i spelaren ovan.

Framgångsrika svenska systerpar inom samma idrott finns det flera exempel på. Som systrarna Kallur i friidrott, Haak i volleyboll, Eldebrink i basket och Öberg i skidskytte.

Men att nå världseliten i två olika idrotter är mer ovanligt.

Johanna och Sara Hagström växte upp på en prästgård utanför Mullsjö i Västergötland och började tidigt testa olika idrotter. I dag tillhör lillasyster Johanna, 25, landslaget i längdskidor och storasyster Sara, 28, landslaget i orientering.

– Vi höll på med skidor och orientering båda två. Sedan blev det ett vägskäl när vi skulle välja gymnasium, där jag var lite bättre på skidor och Sara lite bättre på orientering, säger Johanna Hagström.

”Jättenervöst att följa Johanna”

En utmaning är att hinna ses, då deras tränings- och tävlingssäsonger går om varandra. Men följer varandras tävlande gör de alltid.

– Det är jättenervöst att följa Johanna. När hon står där på startlinjen är det fortfarande som att jag tänker att hon är ett huvud kortare än alla andra. Men hon är ju en stjärna nu, så man måste vänja sig vid det, säger Sara Hagström.

Följer ett 14 år gammalt motto

När hon själv är nervös inför en tävling återvänder hon ibland till ett klipp från Ungdomsvasan 2009 där en 11-årig Johanna blir intervjuad i starten. På frågan ”vad ska du göra när du kommer i mål” svarar Johanna: ”bara slappna av och vara glad”.

– Du har inget fokus på resultat. Det är en påminnelse om att idrott ändå är en lek vi håller på med. Man kan slappna av och vara glad oavsett hur det har gått, säger Sara Hagström.

Här ser du orienterings-VM, som sänds i SVT 13-16 juli

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.