Muhammad Ziyad Zolkefli fråntogs sitt Paralympics-guld Foto: TT/Bildbyrån

Slog världsrekord två gånger – diskad i efterhand

Uppdaterad
Publicerad

Muhammad Ziyad Zolkefli tog Paralympics-guld i kula i F20-klassen.

Nu har han blivit diskad och fråntagen guldet och världsrekordet han slog i finalen.

– En skam att gå emot Paralympics anda, skriver Malaysias socialminister Khairy Jamaluddin på Twitter.

Malaysiern Muhammad Ziyad Zolkefli slog världsrekordet två gånger om i kulfinalen i Paralympics i F20-klassen som är en klass för personer med kognitiv funktionsvariation.  Han stod som segrare med 17,94 före tvåan Maksim Koval från Ukraina som stötte 17,34 (även det världsrekord ett kort tag innan Ziyad Zolkefli tog tillbaka det).

Men världsrekordfesten har nu utvecklat sig till en rejäl soppa.

Paralympics

Ukraina lämnade efter finalen in en protest mot Ziyad Zolkefli. Malaysiern ska ha kommit för sent till det som kallas ”call room”, där friidrottarna måste registrera sig innan de startar. Nu har han fråntagits både guld och världsrekord och står uppskriven som att han ”inte startat” på Paralympics officiella resultatlistor.

Premiärministerns uttalande

Nu rasar Malaysia mot beslutet.

”Det här är ett skamligt beslut. Det är en skam att gå emot Paralympics anda. Ett stulet guld och världsrekord”, skriver Malaysias socialminister Khairy Jamaluddin på Twitter.

Malaysias premiärminister Ismail Sabri Yaacob skriver på sin Facebook-sida:

”Du förblir mästare i våra hjärtan. Att slå världsrekordet är otroligt. Låt oss alla be att guldmedaljen förblir i Malaysias händer”.

Malaysia ska ha lämnat in en protest mot beslutet. Även Australiens Todd Hodgetts och Ecuadors Jordi Patricio Congo Villalba diskades på samma grunder.

KLIPP: Världsrekordfest i herrarnas kulfinal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet