Muhammad Ziyad Zolkefli jublar efter sin stora förbättring av sitt eget världsrekord i kula. Foto: TT

Världsrekordfest i herrarnas kulfinal

Uppdaterad
Publicerad

I herrarnas F20-klass i kula blev det flera stötar över det förra världsrekordet som stått sig i fyra år. När krutröken skingrats i kulringen efter fem stötar över det förra rekordet stod Muhammad Ziyad Zolkefli som segrare efter att ha förbättrat sitt eget rekord med 65 centimeter till 17,94.

Malaysiern Muhammad Ziyad Zolkefli gick som världsrekordhållare in som favorit i finalen på olympiastadion i Tokyo. Han inledde med att förbättra sitt eget rekord på 17,29 från Para-VM i London 2017 med två centimeter till 17,31 men han kunde inte känna sig säker. Långt därifrån.

I andra omgången stötte ukrainaren Oleksandr Yarovyi 17,30 och flåsade i nacken. Det sporrade Maksim Koval, ännu en stark ukrainare, till att stöta 17,34 i tredje omgången och ta över landsmannen Yarovyis nysatta Europarekord och ta ledningen i tävlingen på vad som då var nytt världsrekord.

Paralympics

Experten: ”Han var oberörd”

I samma omgång, den tredje, svarade dock Zolkefli och förbättrade sitt eget nysatta världsrekord rejält till 17,94.

– Zolkefli kontrade och var helt oberörd. Han satte ju själv nytt världsrekord i första stöten, som han blev av med och sedan fick han till en monsterstöt med 17,94, säger SVT Sports expert Aron Anderson imponerat.

Zolkefli hade 17,62 i fjärde omgången och kunde notera tre stötar över sitt gamla världsrekord. Dessutom var de två ukrainarna över hans förra rekordnotering i denna högklassiga final.

F20 är en klass för kognitiv funktionsnedsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet