Daniel Ståhl får inte använda sin favoritdiskus i finalen. Foto: TT.

Ståhl nekas favoritdiskusen i finalen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kastar Daniel Ståhl för guld i diskusfinalen i friidrotts-VM.

Men han får inte kasta med sin favoritdiskus – den stoppades i kvalet och förblir underkänd.

Daniel Ståhl kastade längst av alla i kvalet och vann klart på 67,88 meter. Men det fanns störningsmoment inför kvalet, och inte bara för Ståhl. Svensken fick tillsammans med flera andra kastare inte sina diskusar godkända – trots att de tävlat med dem flera gånger tidigare under året.

– Jag tror det handlar om att det är någon huvuddomare där som varit extra noggrann på alla möjliga saker för det var flera andra som inte fick in sina diskusar, sade Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson, som var förvånad när det hände.

Friidrotts-VM

– Det är någonting här som inte stämmer, fortsatte han.

Väntar på svar

Ståhl valde en annan diskus ur lådan som alltid finns med på träning, ingen favorit, men en som uppenbarligen åtminstone kan segla tillräckligt långt för att vinna ett kval.

Men varför favoritdiskusen inte blev godkänd var länge oklart och Sverige lämnade in en fråga till arrangören där man bad om en ”second opinion” kring beslutet.

Och nu kommer beskedet:

Daniel Ståhls diskus förblir underkänd, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

”Fortsatt avslag för alla länder. Ingen av de diskusar som inte blev godkända inför kvalet kan användas i finalen”, skriver friidrottsförbundets pressansvariga Hillevi Thor i ett meddelande.

”Blev irriterad”

Lagledaren Mikael Norman skriver i ett sms till Aftonbladet att Ståhls diskus är underkänd för att det är skador på ringen.

Tränare Vésteinn Hafsteinsson sade tidigare till TT att det ”är under kontroll” oavsett vilken diskus Ståhl kastar med.

TT: Störs Daniel av det här?

– Nej, inte nu. Precis när han fick reda på det blev han lite irriterad, men sedan lägger man det bakom sig för jag har en filosofi i min grupp att vi inte ska låta några utomstående grejer störa oss – vi ska gilla läget, göra vårt bästa och köra vidare, sade Hafsteinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet