Genzebe Dibaba passerar mållinjen i 5 km-gatloppet i Barcelona på nyårsafton. Foto: TT

Genzebe Dibaba missade rekordet – men gladdes åt att syrran blev tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Genzebe Dibaba gjorde ett försök att plocka åt sig ännu ett världsrekord men missade i jakten på 5 km gatlöpning i Barcelona. Även Hellen Obiri missade i sitt försök på 10 km. Dibaba gladde dock åt att lillasyster Anna blev tvåa.

”Du har haft en fin utveckling efter att ha jobbat hårt”, skriver Genzebe på Instagram.

Det var idel ädel afrikansk löparadel på Barcelonas gator på nyårsafton. Etiopiskan Genzebe Dibaba är världsrekordhållare på 1500 meter (3.50,07) och innehar världsrekordet på inte mindre än sju distanser (sex stycken inomhus) och var ute efter Sifan Hassans 5 km gatlöpnings-rekord på 14.44 från förra året.

Dibaba öppnade i perfekt fart och passerade 2 km på 5.52, enligt World Athletics, vilket indikerade en sluttid på 14.40 men den tredje kilometern gick på 3.06 och alla rekordplaner fick överges. Dibaba nådde mållinjen på 15.00 och fick nöja sig med att ha noterat världsårsbästa på distansen som sedan ett par år har officiella rekord.

Genzebe gladdes mest åt lillasyster Annas andraplats

29-åriga Genzebe var mest nöjd att lillasyster, den helt omeriterade 24-åriga Anna Dibaba, slutade tvåa på 16.02.

”Gratulerar kära du. Jag är så glad för din skull och den fina utveckling du har efter att ha jobbat hårt. All min kärlek till min lillasyster Anna”, skriver Genzebe på Instagram och skickar med ett ett par glada emojis.

Hellen Obiri, regerande världsmästare på 5000 meter de två senaste mästerskapen och även regerande terrängvärldsmästare, var ute efter den kenyanska landsmaninnan Joyciline Jepkosgeis rekord på 10 km gatlöpning på 29.43 från 2017.

Obiri hade dock rejäl otur. Efter mindre än en kilometer fälldes hon i en kurva och slog hårt i asfalten. Hon tog sig upp men en kort stund senare bröt hennes hare på grund av skada. Obiri kämpade på solo och nådde målet efter 30.53.

Till resultaten:

I Madrid blev David Nilsson tia på 10 km på 29.05. Kenyanen Daniel Simiyu vann på 27.41.

KLIPP: Tre frågor om friidrottarnas OS-chanser (26 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.