Dafne Schippers är fundersam inför nyordningen i Diamond League. Utan 200 meter i finalen kan man inte vinna de stora pengarna. Foto: TT.

Stjärnorna rasar mot Diamond League-minskningen

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora stjärnor är upprörda över att Diamond League-programmet minskas kraftigt nästa år. Det kan bli så att världsstjärnor slutar.

Allra mest drastisk är trestegshopparen Will Claye, som i somras hoppade 18,14 och är trea genom alla tider – blott 15 centimeter från Jonathan Edwards världsrekord på 18,29 från Göteborgs-VM 1995.

– Jag hörde att tresteg inte anses underhållande nog för Diamond League. Det får väl bli så att jag får sikta på att bli en heltidsartist och satsa på musiken, säger Clay i en video han lagt upp på Twitter.

Noah Lyles, som sprang 200 meter på 19,50 i somras och vann VM i Doha, har delat Clays video på sina sociala medier. Och lagt till ”Hoppsan, inget 200 meter”.

Taylor vill starta en motståndsrörelse

Den väldigt besvikne Christian Taylor, tvåa genom tiderna i tresteg med 18,21, har skrivit ett öppet brev under titeln ”Det är dags för en riktig förändring”. Han uppmanar aktiva att höra av sig till honom för att starta en motståndsrörelse. 

– Jag vägrar att ge upp den här idrotten, skriver Taylor. Han undertecknar med sina meriter: Tvåfaldig OS-mästare, fyrfaldig världsmästare och sjufaldig Diamond League-mästare.

Diskus och tresteg försvinner nästan helt och får bara en deltävling var för damer och herrar nästa säsong. 200 meter och 3000 meter hinder får trots allt fem deltävlingar både på dam- och herrsidan. Med 14 tävlingar på programmet nästa år kommer full täckning på Diamond League innebära sju tävlingar per gren och kön. Dessutom har 5000 meter skurits ner till 3000 meter, som blir den längsta löpdistansen.

Diskus, tresteg, 200 meter och 3000 m hinder kommer inte att vara med i finalen och utom räckhåll för de stora prispengarna och den största uppmärksamheten.

200 meter berörs trots att grenen är populär

Det internationella friidrottsförbundet IAAF har gjort olika undersökningar, bland annat på sociala medier, för att ta reda på vilka grenar som är mest populära. 100 meter, längdhopp och höjdhopp var mest populära grenar.

Trots att 200 meter var den femte mest populära grenen, stavhopp var fyra, berörs grenen och får inte vara med i finalen. IAAF motiverar det med att det blir för ”belastande” att ha den med vid sidan av 100 meter ett OS-år.

”Det känns förvirrande eftersom 200 meter är en av de mest populära grenarna. Allvarligt talat; hur har de tänkt?” skriver Dafne Schippers, dubbel världsmästare på distansen, på Twitter.

”Jag är besviken. Att minska galans längd är inte en lösning för att göra spännande tv. IAAF, det är ni som måste marknadsföra det bättre”, skriver Emma Coburn, världsmästare på 3000 meter hinder 2017.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bergqvist: Ett hårt slag för svensk friidrott

– Jag tycker att det är supertråkigt. Friidrotten blir fattigare när man tar bort grenar från programmet, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

För att kompensera för bortfallet i Diamond League ska IAAF starta en andraliga, Continental Tour, för de missgynnade grenarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer