Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storåkers om ryska inbjudan: ”Vidrigt”. Foto: TT

Storåkers om ryska inbjudan: ”Vidrigt”

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna damp en ovälkommen inbjudan ner i Friidrottsförbundets brevlåda – en inbjudan till det ryska alternativ-OS som man ämnar arrangera i slutet av sommaren.

– Det är oacceptabelt att man utnyttjar idrotten för PR och propaganda med Putin i spetsen. Det är vidrigt, säger en upprörd ordförande Johan Storåkers till SVT Sport.

Efter invasionen av Ukraina så uteslöts ryska idrottare från i princip alla internationella idrottstävlingar inklusive OS. Rysslands svar är att arrangera ett eget ”OS” som man kallar World Friendship Games.

Ryssland beskriver tävlingarna som det ”humanitära alternativet”. Vänskaps-spelen kommer att hållas i Jekaterinburg och Moskva en månad efter sommar-OS i Paris, i september.

De som åker kommer att bestraffas

För att locka deltagare till spelen betalar man det mesta. Idrottarna får sin resa och sitt boende betalt och man ger dessutom ut rikligt med prispengar, där vinnaren av en gren får motsvarande 400 000 kronor. Ett silver är värt 250 000 kr och ett brons 170 000 kr.

Friidrottsförbundet kommer svara tack men nej tack på den ryska inbjudan. och därmed inte skicka några utövare till Ryssland. Dessutom kommer de som eventuellt åker ändå att bestraffas.

– Vi har beslutat i styrelsen att de aktiva som eventuellt deltar inte är uttagningsbara till landslaget och är beredda till ytterligare sanktionsåtgärder, säger Johan Storåkers.

”Tror våra aktiva tackar nej”

Storåkers har inte hört att enskilda svenska idrottare har fått inbjudningar men däremot vet han att det skett i andra länder. Men däremot tror han inte att svenska friidrottare kommer att överväga att åka till Ryssland.

– Jag tror att alla våra aktiva kommer att tacka nej men kan inte garantera det. Vi har inom friidrotten i Sverige väldigt tydliga värderingar och vi anser inte i vår idrott att Ryssland ska delta i tävlingar när de fortsatt för krig mot det oberoende och självständiga Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.