Superlopp på DL-galan i Rom – Ingebrigtsen nia genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen satte norskt rekord med nästan 10 sekunder på 3 000 meter på Diamond League-galan i Rom. Med det är han nia genom tiderna i världen, men i loppet blev han ”bara” tvåa.

– Det var ett väldigt tungt lopp, men väldigt roligt att få konkurrens hela vägen till mållinjen, säger 19-åringen till NRK.

Jakob Ingebrigtsen, som fyller 20 år imorgon, ledde tills det var under 50 meter kvar av loppet men då passerades han av den jämnårige ugandiern Jacob Kiplimo.

Kiplimo vann på 7,26,64 och norrmannen kom i mål på 7.27,05. Med det är de åtta respektive nia i världen genom tiderna, men det är en bra bit upp till kenyanen Daniel Komens världsrekord på 7.20,67 från 1996.

Ingebrigtsen tog det norska rekordet av storebror Henrik och satte personbästa på distansen med hela 33 sekunder.

– Det är alltid kul att ta nationsrekorden, men jag ser potential att springa snabbare i framtiden, säger han till NRK.

”Jag är under magiska gränsen”

Den norske jättetalangen var bara några tiondelar från belgaren Mohammed Mourhits europarekord också.

– Jag är väldigt nära det, men jag är under den magiska 7.30-gränsen, så jag är väldigt, väldigt nöjd, säger Ingebrigtsen.

Det är tretton år sedan någon sprang snabbare än Kiplimo. Då noterades Kenenisa Bekele för tiden 7.25,79 i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.