Maja Åskag tog hem årets nykomling. Foto: Bildbyrån

Svenska talangen om dubbleringen: ”Håller tummar och tår för att det går”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla junior-guld på så väl EM som VM.

Maja Åskag utsågs till årets nykomling på Idrottsgalan – men har inga planer på att välja mellan längdhopp och tresteg i framtiden.

– Jag har ganska bra grundfysik så jag håller tummar och tår för att det går, säger Åskag till SVT Sport.

I kamp med Maja Stark (golf), Oliwer Magnusson (freeskiing) och Ebba Årsjö (alpint, parasport) vann friidrottaren Maja Åskag priset för årets nykomling vid Idrottsgalan.

Detta efter ett succéartat fjolår med fyra internationella guldmedlajer. I sommarens junior-EM tog hon guld i så väl tresteg som längdhopp och samma bedrift upprepade hon vid junior-VM.

– Vad ska man säga, så otroligt. Jag har utvecklats och haft den bästa tiden i mitt liv hittills, säger Åskag till SVT Sport om 2021.

Och någon plan på att välja gren har hon inte.

”Du behåller glädjen”

Om kroppen orkar och håller för att dubblera hoppas hon kunna fortsätta med både tresteg och längdhopp även i framtiden.

– Det är många som frågar, vi får se helt enkelt. Just nu funkar det bra men i framtiden får vi se om kroppen håller, det är väldigt individuellt. För vissa håller det hela livet medan andra känner att de måste välja, så vi får se.

– Jag tycker det är kul att kombinera, jag kör lite sprint på det också. Jag snöar inte in mig på en gren och fastnar. Sedan tycker jag  det är skönt med variation. Jag har en bakgrund som gymnast så jag har ganska bra grundfysik. Jag håller tummar och tår för att det går, men det är svårt att säga nu.

Vilka fördelar finns med att dubblera?

– Jag tror att det finns många fördelar, men den största är att du behåller glädjen när du håller på med flera olika grenar.

Hennes mål kommande säsong är bland annat SM i Växjö i slutet av februari. Dessutom finns inomhus-EM med i planeringen liksom EM i München i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.