Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Foto: Bildbyrån

Svenskt protestbrev mot pausat OS-kval

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Karin Torneklint var kritisk till att Internationella friidrottsförbundet pausade OS-kvalet.
Nu har Svenska friidrottsförbundet formulerat ett protestbrev.
– Vi hoppas att man ska öppna upp och förlänga perioden som är kvalificerande, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Radiosporten var först med att berätta att Svenska friidrottsförbundet författat ett protestbrev som ska skickas till Internationella friidrottsförbundet World Athletics samt det europeiska friidrottsförbundet.

– Jag har skrivit ett utkast som jag har skickat ut på en liten remissrunda så att vi landar det rätt, men nästa vecka skickar vi det, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

I brevet står det bland annat att möjligheten till att OS-kvala i sommar är viktigt för att behålla idrottarnas motivation.

OS-kval ökar motivationen

– Vi har aktiva som var skadade förra säsongen eller unga som började slå igenom och de har inte hunnit få några resultat som är kvalificerande eller några rankingpoäng från förra säsongen som de kan stoppa in. Och då känner jag att det är viktigt för våra aktiva att ha något att se fram emot. Att man kan ha möjligheten att kvala till OS är det som håller många igång fast det är svåra förhållanden.

Det är det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, som i samråd med med de aktivas råd beslutat att pausa OS-kvalificeringen fram till den 1 december.

World Athletics ordförande Sebastian Coe sa i ett pressmeddelande i går att det här är mest rättvist.

”Det här är bästa sättet att skapa rättvisa då det kan bli ojämnt när det gäller tävlingstillfällen runt om i världen med tanke på resande och gränsrestriktioner”.

”Resultat är alltid ett resultat”

Torneklint förstår vad han menar men håller inte med.

– Vi har förhoppningsvis ett EM i sommar och kanske Diamond League-tävlingar i höst så tycker vi att det är konstigt att de resultaten inte skulle räknas. Resultatgränser tycker vi bör gälla sedan kan man absolut ha synpunkter på att inte rankingsystemet inte ska vara inkopplat när inte alla kan vara med men ett resultat är alltid ett resultat. Det känns konstigt om någon skulle hoppa sex meter i stav men inte kvala till OS.

Vad är er förhoppning med det här brevet?

– Vi hoppas givetvis att man ska öppna upp och förlänga perioden som är kvalificerande.

SVT:S expert Kajsa Bergqvist tycker World Athletics beslut är ”förhastat” och tycker Torneklint gör rätt som protesterar.

– Sen får man se vad det har för verkan, men att ändå markera att svensk friidrott inte står bakom beslutet, säger Bergqvist.

På grund av rådande coronapandemi flyttades sommarens OS i Tokyo fram ett år.

De som redan har kvalat in till OS har sina platser, men för idrottarna som jagar en OS-biljett är det alltså inte möjligt att kvala förrän 1 december.

SE MER: Taylor om de aktivas inflytande (8 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.