Foto: Bildbyrån

Bahta på ny medaljjakt: ”Kroppen känns i god form”

Uppdaterad
Publicerad

Terräng-EM i Dublin och Sverige skickar dit fyra damer.

Meraf Bahta, som plockade brons 2014, är på jakt efter en ny medalj.

SVT sänder mästerskapet på söndag.

Det efterlängtade Europamästerskapet i terränglöpning, som i fjol ställdes in på grund av coronapandemin, avgörs på söndag i irländska Dublin. Varje nation får starta med högst sex deltagare per individuell klass. Uttagningarna baseras på prestationer på terräng-NM, terräng-SM och internationella tävlingar, med en ambition att ha ett brett deltagande.

Sveriges förbundskapten Lorenzo Nesi har bland annat valt att skicka fyra damer, vilket inte har hänt sedan 2009. De uttagna är: Meraf Bahta, Samrawit Mengsteab, Sara Christiansson och Charlotte Andersson.

– Det känns bra. Allt har gått bra med träningen. Kroppen känns i god form och det är bara att hänga på. Jag vill gärna ta en medaljplats i alla fall, säger Bahta till SVT Sport.

Sverige med två tidigare guld

Bahta har varit en frekvent deltagare och tog brons 2014. Sverige har genom åren plockat nio medaljer, varav ett guld, fyra silver och fyra brons. Senast en svensk kammade hem den ädlaste valören var på herrsidan då Robel Fsiha, som fråntogs guldet och i dag är dopningsavstängd, sprang in på bästa tid 2019. Sara Wedlund tog guld 1994.

Årets mästerskap i Dublin är på gräs, något som betyder att det kan bli en kladdig bana.

– Jag gillar att köra på gräs. Det kommer väl regna och så, men det är samma skit för alla. Jag är beredd, säger Bahta.

Grenarna är följande:  Män 10km, Kvinnor och M22 8km, K22 och P19 6km, F19 4km.

Tunga namn på startfältet

En av favoriterna att vinna på damsidan är den fyrfaldiga mästarinnan Yasemin Can. 24-åringen från Turkiet har segrat i de fyra senaste upplagorna av terräng-EM. Med finns även vinnaren från 2013, Sophie Duarte, Frankrike. Norskan Karoline Bjerkeli Grövdal och svenska Mengsteab, som blev tvåa respektive trea senast, ska inte räknas bort i toppstriden.

Bland herrarna är turken Aras Kaya, som tilldelades vinsten i förra EM-upplagan då han blev tvåa bakom Fsiha, med på startlistan. OS-mästaren på 1 500 meter Jakob Ingebrigtsen har vunnit juniorklassen fyra år i rad, men kliver i år upp som senior och gör storebrodern Filip sällskap.

SVT sänder avgörandet med start 14.10. Kommenterar gör Niklas Nord tillsammans med Eric Senorski som expert.

I faktarutan nedan finner du den fullständiga svenska truppen.

Sveriges fullständiga trupp

M22  Emil Millán de la Oliva01Eskilstuna FIOmar Nuur01Malmö AIOmar Ismail00Högby IFAxel Djurberg99Hässelby SKP19  Sharmarke Ahmed02Hälle IFKvinnor  Meraf Bahta89Ullevi FKSamrawit Mengsteab90Hälle IFSara Christiansson97Sävedalens AIKCharlotte Andersson85IFK UmeåK22  Linnea Sennström00Hässelby SKEmilia Lillemo00Täby ISF19  Nora Lundin03Hammarby IFJulia Svennblad03Hälle IFPaulina Hultberg05Alingsås IFFilippa Hägglund03Upsala IF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.