Foto: Bildbyrån

Talangen om OS nästa år: ”Bara positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av Sveriges största friidrottstalanger.Med upp till ett års extra förberedelse är Tilde Johansson, 19, övertygad om att hon gynnas av att OS flyttas fram.– Bara positivt, konstaterar längdhopparen.

Det var ett besked som världen hade förberett sig på, men som tillsammans med coronavirusets utbrott verkligen förändrar idrottsåret 2020. Sommar-OS i Tokyo flyttas fram och ska hållas nästa år i stället. Huruvida det blir till just sommaren eller tidigare är än så länge oklart.

Klart är däremot att Tilde Johansson inte har något emot beskedet även om hon såg fram emot OS-sommaren.

Tror hon gynnas

Multitalangen – hon är även i duktig häcklöpare – är Sveriges bästa längdhoppare trots att hon bara är 19 år gammal.

– Jag har ju sett fram emot det och sagt att ”Tokyo 2020, då vill man vara med”. Det har alltid varit en dröm att få vara med i OS. Men jag känner att jag är så pass ung och utvecklas hela tiden, så om jag får några månader eller ett år på mig att träna och bli ännu bättre... då är det bara positivt, säger hon.

Tränaren Erik Svensson håller med.

– Ja, det tror jag absolut att hon gynnas av, säger han.

Kan släppa studierna

Tilde Johanssons träning har inte påverkats nämnvärt av coronaviruset.

– Egentligen inte jättemycket. Tävlingarna har inte blivit inställda än och jag har inte ändrat mycket i träningen. Det är mycket utomhus, mycket intervaller och jag har en hall där jag brukar köra innan andra dyker upp, säger hon.

Dessutom finns det mer än bara idrott i en 19-årings värld. Tilde Johansson går fortfarande i gymnasiet, men går ut i sommar.

– Jag pluggar hemifrån nu. I sommar går jag ut och hela nästa år kan jag lägga hundra procent på idrotten. Man får mer tid med allt. Det är också en grej med det här, säger hon.

ARKIV: Här vinner Tilde Johansson U20-guld – i ”fel gren” (20 juli 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.