Karin Torneklint och Armand Duplantis på Stockholm stadion i somras. Foto: Bildbyrån

Torneklint om Mondos världsrekord: ”Betyder mycket för rekrytering”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis karriär har nått helt nya höjder den senaste veckan. Med två världsrekord har intresset för 20-åringen skjutit i höjden, vilket förbundskapten Karin Torneklint tror kommer gynna svensk friidrott.

– Det är otroligt betydelsefullt. Han kommer in och tar en sådan plats och ger en energi till alla, säger hon till SVT Sport.

Efter att stjärnor som systrarna Kallur, Kajsa Bergqvist och Stefan Holm haft framgångar såg svenska friidrottsklubbar en tillströmning av unga som ville prova på friidrott. Och nu tror Karin Torneklint att det kan komma en ny våg av barn som vill bli lika stora stjärnor som Duplantis.

– Det är otroligt betydelsefullt. Han kommer in och tar en sådan plats, och ger en energi till alla som håller på med friidrott. Och även de som inte börjat med friidrott som vill prova att hoppa stavhopp. Han betyder mycket för rekrytering och publik runtom i världen när han är med och tävlar. Så han betyder enormt mycket för alla, säger hon till SVT Sport.

Men räkna inte med massvis med nya stavhoppstalanger om tio år på grund av det här, utan snarare talanger inom fler grenar än så.

– Jag tror att man kanske kommer till friidrotten och har en tanke att jag vill bli stavhoppare eller något. Men när man kommer dit får man testa på fler grenar, det ingår i träningen när man är ung. Och då kommer man hitta sin egen gren där, säger Torneklint.

SE MER: Här sätter Armand Duplantis nytt världsrekord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.