Caster Semenya ger sig själv tummen upp för VM-start. Foto: TT.

Trotsig Semenya: ”Jag ska försvara titeln”

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya svarade för en styrkedemonstration när hon vann 800 meter i Doha på världstiden 1.54,98. Sedan visade hon trots mot internationella friidrottsförbundet IAAF och förklarade att hon visst ska försvara sin VM-titel i höst.
– Ja, självklart ska jag göra det, säger Semenya.

I onsdags förlorade Semenya Cas-rättegången mot IAAF och tvingas medicinera ner sina medfödda för höga testosteronvärden om hon vill springa sträckor mellan 400  och 1609 meter. Senast på onsdag måste hon inleda medicineringen om hon vill kunna försvara sin VM-titel på 800 meter.

– I helvete heller, svarade Semenya när medicineringsfrågan kom upp under gårdagen. Siktet är inställt på att försvara titeln på samma plats om fem månader.

– Ja, självklart ska jag göra det. Jag kommer att vara här för att försvara titeln, säger Semenya till Reuters och dementerar starkt uppgifterna om att hon ska sluta med idrotten.

Ska inte finns några svenska fall

Uppenbarligen var Semenya stridslysten och ville visa världen att hon inte viker sig.

Hon har stort stöd i många kretsar. I Sydafrika anser friidrottsförbundet att Cas-domen påminner om apartheid. Det svenska friidrottsförbundet gick redan innan Cas-domen ut och sade att man ställer sig bakom IAAF:s beslut.

Semenya har ju de här värdena naturligt så det måste vara orättvist för henne?

– Det är en svår fråga men vi anser att den här vägen är den mest rättvisa. Vi har djup förståelse för olika aspekter av ärendet, säger den nyvalde ordföranden Johan Storåkers till SVT Sport och känner inte till om det skulle finnas några svenska fall.

Konkurrent: ”Jag har tagit emot dödshot”

Semenya har ända sedan hon slog igenom för tio år sedan varit en kontroversiell person och rört upp känslor. Efter galan i går berättade den brittiska 800 m-löparen Lynsey Sharp, Europamästare 2012 och samtida med Semenya under hela karriären, om att hon fått dödshot efter uttalanden om Semenyas fördelar med det medfödda höga testosteronvärdet.

– Jag har tagit emot dödshot. Jag har fått hotelser mot min familj och det är inte en situation som jag vill befinna mig i, säger Sharp, 28, som är jämnårig med Semenya.

IOK-chefen Thomas Bach känner sympati med Semenya men respekterar Cas-domen, där en av tre ledamöter var på Semenyas linje.

– Det har varit ett komplext fall; vetenskapligt, etiskt och vad som är rättvist. Det är extremt svårt att tillmötesgå alla ståndpunkter, säger Bach.

Den internationella läkarsammanslutningen The World Medical Association (WMA) uppmanar sina medlemmar att inte medverka vid medicinering av fullt friska idrottare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer