Elaine Thompson-Herah fick påminna sig själv om vikten av att springa finalen på 100 meter vid de jamaicanska mästerskapen i Kingston. Foto: TT

Världens snabbaste kvinna övervägde hoppa av VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Världens nu snabbaste kvinna, Elaine Thompson Herah, var på väg att lämna 100-meterfinalen i de jamaicanska mästerskapen efter strul med tidtagningen i samband med starten. Om hon gjort det hade hon missat VM i USA om tre veckor.

– Jag påminde mig om att jag behövde springa eftersom jag inte har ett wildcard, säger Thompson-Herah.

De första uppgifterna talade om att finalen under lördagen blev 15 minuter försenad på grund av problem med utrustningen vid starten. Enligt Thompson-Herahs make och tränare Derron Herah handlade det om 25 minuter på nationalstadion i Kingston.

– Jag var uppriktigt sagt orolig för att hon inte skulle klara av loppet utan någon åkomma efter den försenade starten. Jag är bara glad att hon inte drog på sig något. Med 25 minuters fördröjning kan allt hända, säger Derron Herah till Jamaica Observer.

Friidrotts-VM

Tre första gick till VM

Här kunde det gått rejält fel. Jamaica har liksom USA tuffa resultatkrav för att ta sig till VM och det är de tre bästa i varje gren som tar sig till mästerskapet.

– En del av mig ville hoppa av tävlingen men jag fick påminna mig själv att komma ihåg att kvalificera mig. Jag har ju inget wildcard och var tvungen att springa för att kvala in, säger Thompson-Herah som blev trea på för henne blygsamma 10,89.

Den regerande världsmästaren Shelly-Ann Fraser-Pryce hoppade av tävlingarna i Kingston efter att sprungit på 10,70 i försöket. Hon får nu utnyttja sitt wildcard för att ställa upp i VM.

Den framlidna Florence Griffith-Joyner har världsrekordet på 10,49 från 1988. Thompson Herah är näst snabbast genom tiderna på 10,54 och har vunnit de två senaste OS-finalerna på distansen.

I Eugene jagar hon sitt första individuella VM-guld på distansen.

MER FRIIDROTT: Nytt formbesked av Daniel Ståhl – vann i Bottnaryd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Ståhl Foto: Bildbyrån

Elaine Thompson-Herah:

Fem OS-guld

Ett OS-silver

Ett VM-guld

Ett VM-silver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet