Experten: ”Förbundet måste se över rutinerna”

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta bryter EM efter all press i samband med hennes dopningsutredning.
SVT Sports expert Carolina Klüft anser att Svenska friidrottsförbundet borde skydda sina aktiva på ett bättre sätt.
– Friidrottsförbundet får se över de här rutinerna så att inga aktiva i framtiden ska hamna i den här situationen, säger Klüft.

Vid tre tillfällen har Meraf Bahta stått för en otillräcklig vistelserapport till antidopningsbyrån Wada. Med anledning av det är den svenska löparen misstänkt för dopningsbrott och står under utredningen.

Under EM i Berlin har mycket kretsat kring utredningen och därför har Bahta, som tog brons på 10 000 meter, valt att avstå 5000 meter i morgon. SVT Sports expert Carolina Klüft är inte förvånad.

– Jag förstår att hon väljer att avstå 5000 meter, det har varit otroligt jobbigt från början, säger hon.

Klüft eftersöker också ett bättre rutiner i hanteringen av den här typen av frågor.

– Den här typen av förseelser brukar behandlas under sekretess för att skydda den aktiva under utredning och innan dom fallit. Nu har det kommit ut och drevet och debatten har varit enorm kring hennes deltagande i EM i Berlin. Det är klart att det är jobbigt för henne, hon är en aktiv och en människa med känslor. Nu blir allt fokus på det här.

– Friidrottsförbundet får se över de här rutinerna så att inga aktiva i framtiden ska hamna i den här situationen och få det här jobbiga runt omkring, och att vi får bukt med de här prickarna i tid innan det går så här långt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer