Hole-in-one av Stenson räckte inte

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson blev trea på Hills men slogs ett tag om segern under sista rundan av Scandinavian Invitation efter en hole-in-one på det sjätte hålet.
– Vi har inte rosat marknaden på hole-in-ones direkt tidigare, sa Stenson till SVT Sport om sin blott andra fullträff i tävlingssammanhang.

Resultat Scandinavian Invitation >>>

Men efter den bedriften kallnade spelet och Stenson, med fyra under par för dagen, får nöja sig med en tredjeplats. Vann gorde Erik van Rooyen, Sydafrika på 19 under par.

– Vi kom aldrig igång med något birdiefyrverkeri på sista nio. Jag slog bollen lite för långt från flaggan flera gånger. Slog en del bra puttar men de var antingen lite för korta eller smet precis förbi, säger Stenson till SVT Sport.

När Stenson missade en kort parputt på det 17:e så var det definitivt gonatt till segerchanserna. Det lite märkliga är att Stenson även missade en lika kort putt på samma hål i fredags.

Ingen seger alltså men svensken var trots allt nöjd med tävlingen och de formbesked den gav.

– Jag hade ju inte jättehöga krav på mig själv spelmässigt inför, även om jag vet var min kapacitet är. Det gäller att få spelet åt rätt håll och den utmaningen fortsätter. Det gäller att ha tålamod. När storformen infinner sig vet jag inte men då hopas jag vi ger oss ännu bättre chanser att vinna.

van Rooyen höll hela vägen

Erik van Rooyen, Sydafrika som ledde inför slutvarvet spelade som en felfriklocka helt utan misstag. Ända fram till det 17:e där han precis som Stenson bommade en kort putt.

Därmed var ledningen uppäten. Inför 18:e hålet delade han ledningen med Matthew Fitzpatrick. Det blev ett drama som tog slut när sydafrikanen satt sin tremeters birdieputt på det 18:e. van Rooyen höjde armarna i skyn mot solen som skiner över Hills. Det var sydafrikanens första seger på Europatouren.

– Jag var nervös men mest uppumpad, sa van Rooyen till SVT Sport om hur han kände sig på 18:e tee när han visste att han behövde göra en birdie.

Nästan 70 00 på Hills

Publiken ville förstås se en svensk seger men de fick uppleva en fantastisk tävling ur svensk synvinkel trots allt.  De 68452  som letat sig till Hills under tävlingarna fick se hela sex svenskar bland de 20 första. Det hör inte till vanligheterna.

Toppställningen:

1) Erik Van Rooyen, Sydafrika, –19
2) Matthew Fitzpatrick, England, –18
3) Henrik Stenson, Sverige, Dean Burmester, Sydafrika, –14
5) Sebastian Söderberg, Sverige, Sihwan Kim, USA, Jamie Donaldson, Wales, Alexander Levy, Frankrike, Wade Ormsby, Australien, –13

...övriga svenskplaceringar:
10) Joakim Lagergren, –12
20) Alexander Björk, Marcus Kinhult, Niklas Lemke, –10
40) Jens Dantorp, Alex Norén, –7
47) David Nyfjäll, –6
53) Per Längfors, Rikard Karlberg, –5
59) Henric Sturehed, –4

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer