Foto: TT Nyhetsbyrån

Stark avslutning ger Stenson hopp

Uppdaterad
Publicerad

Förväntningarna var skyhöga, publikmassorna stora och solen sken när Henrik Stenson slog ut klockan 13.09 på Hills. Men tyvärr gjorde svensken en rejäl miss direkt med sitt utslag vilket resulterade i en inledande dubbelbogey. Stenson fick sedan kämpa många hål för att kunna reparera skadan. De kom till slut. Tre birdies på sista nio, som förde upp svensken till ett under par för dagen och tre efter ledaren inför söndagen.
– Vi får vara nöjda med upphämtningen så vi har en liten chans imorgon, säger Stenson till SVT Sport efter 69 slag.

Leaderboard Scandinavian Invitation>>>

Men starten var desto sämre. Utslaget till vänster ut i ruffen, dropp och sedan treputt för en dubbelbogey.

– Det var väl ingen smakstart direkt. Men man har ju gjort dåliga inledningar förut och det viktigaste är väl att man inte tappar sugen. Tålamod är viktigt i det här spelet. Jag tycker vi visar idag att vi har det när vi krigar på, sa Stenson till SVT Sport efteråt om den försmädliga dubbelbogeyn på 1:an.

– Vi fick väl betalt för det sedan och har inte spelat oss helt ur tävlingen, säger Stenson som menar att han hade ett sådant där varv utan flytet som behövs.

– Det tyngsta var väl koppsnurren på 5:an. Hade jobbat oss in i det och så blir det en ”lip out” på den och bogey hålet efter. Det är ju sådant som dödar momentumet rätt mycket. Men jag kämpade på och försökte göra så mycket bra grejer jag kunde.

van Rooyen med flyt leder tävlingen

Flera spelare har gjort riktigt bra varv och det är ett getingbo i täten. Sydafrikanen  Erik van Rooyen leder på -13 efter en riktigt bra finish med fem birdies på sista nio.

– Jag spelade riktigt bra och hade flytet idag. Skillnaden på spelet i dag var egentligen ingen från de förra dagarna. Det är en konstig sport ibland, allting stämmer vissa dagar. På 18:e träffade jag ett träd med utslaget och jag trodde att nu blir det en sjua men bollen hamnade i ett bra läge och jag gjorde birdie, sa sydafrikanen till SVT Sport.

Australiensaren Wade Ormsby, och kinesen Ashun Wu är tolv under par. Matthew Fitzpatrick gjorde misstag efter misstag på det 16:e och inkasserade en dubbelbogey men hämtade sig på 18 när han från greenkanten puttade i för eagle. Engelsmannen är därmed tredje spelare på tolv under par.

Stenson vill undvika ny dålig start

Hela fem spelare är sedan på tio under och Stenson är en av dem.

– Jag hade gärna varit tre före istället för tre bakom men läget är vad det är. Det är ju tätt där uppe med en drös på tolv under och tio under. Någon lär ju gasa imorgon, det är bara frågan om vem, säger Stenson om morgondagen

Då blir det viktigt att göra om 1:an till ett bättre hål? (bogey igår och dubbel idag)

– Det låter som en jättebra idé, jag tackar för tipset, skrattar Stenson.

Den andre svensken som låg högt upp inför dagen var Joakim Lagergren, som var delad fyra, hade en jobbig dag.  Stockholmaren gick ett över par vilket faktiskt är den sämsta scoren av samtliga spelare topp 20.

Han klagade efteråt på att han inte fick igång svingen på det sätt han önskar.

– Det är smådetaljer i svingen som inte funkar och jag puttar sämre än jag gjort de tidigare dagarna. Jag såg inte riktigt linjerna idag, säger Lagergren till SVT Sport.

– Det är ofta bara små justeringar som behöver göras, så ett bra rangepass nu så kan det nog bli bättre till imorgon, lovar svensken.

Kinhult utnyttjade stiltjen

Moving Day. Det kallar man lördagen inom golfen. Det är då man ska göra ett hopp upp på leaderboarden för att kunna blanda sig i segerstriden på söndagen. Han hade lite för långt upp före start men Marcus Kinhult gjorde ett gott försök nu på morgonen när han gick på 66 slag.

I går klarade han cutten med en hårsmån genom två birdies på 17 och 18. I dag följde han upp det spelet och kunde utnyttja att det inte blåste något alls på banan.

– Väldigt lugnt där ute. Vindarna har slutat. Och pinnarna satt lite enklare där ute. Tror vi kan förvänta oss ganska låga scorer. Jag höll bollen på rätt ställen i dag, det var ett vårdat varv, sa Kinhult till Viasat efter varvet idag.

Norén nästan helt nöjd

Andra svenskar som har gått bra idag är Rikard Karlberg som gick på 65 slag och är sex under totalt. Även Alex Norén fortsätter att reparera sig efter sin dåliga första runda (72). Idag gick Norén tre under par och är fyra under par totalt.

– Spelade väldigt bra i början, det var riktigt kul. Men sedan några onödiga bogeys, jag slarvade lite, säger Norén till SVT Sport.

Han tycker att han är nästan där han vill vara men att han behöver det där sist flytet, att få till lite fler enkla birdies.

– Alla vet hur mentalt golf är och ibland behöver man bara en liten knuff i rätt riktning, säger svensken som söker efter den formen som tog upp honom topp tio i världen för ett par år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer