Stenson på det 11:e hålet, där det blev birdie. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sex raka birdies – nu är Stenson i tätstriden

Uppdaterad
Publicerad

På eftermiddagen kom äntligen solen fram i Mölndal och Henrik Stensons spel det värmde ikapp med solskenet. Svensken var glödhett ute på Hills GC. Han gjorde åtta birdies inom loppet av 12 hål på det andra varvet, bland annat sex i rad mellan hål 8 och 13. Inför tredje rundan är han bara två slag efter ledaren Matthew Fitzpatrick.

– Jag tror aldrig jag har gjort sex birdies på raken tidigare, sa en nöjd Stenson till SVT Sport

Leaderboard Scandinavian Invitation>>>

Han landade på -8 den andra rundan, 62 slag, och har skapat sig ett riktigt bra läge. Svensken, som inledde med en 69-runda, ligger två slag efter ledaren Matthew Fitzpatrick från England.

Stensons kanonrunda och den sanslösa birdiefesten började med två fina birdies på åttan och nian och sedan bröt det stora publikjublet ut på korthålet, 10:an.

– Ja, jag slog en ganska dålig järnnia men sedan satte jag en tiometersputt där. Det går ju göra birdie på det sättet också. Och sedan satte jag upp den nära på tre raka hål efter det.

– Det var en skön period där ute på mitten av varvet. Jag tror aldrig jag gjort sex birdies på raken innan. Satte några riktigt bra puttar och slog några bra slag. En bra dag på jobbet, konstaterade Stenson.

Och det kunde blivit ännu bättre.

På det 17:e hålet hade Stenson en kort meterputt för att gå till -9 men missade oförklarligt hela koppen och var på vippen att missa returen också. Så helt felfri har inte svensken varit men så gott som.

– Jag var väl lite tveksam vad jag skulle göra och tar man fel linje och slår en halvdplig putt samtidigt så brukar det inte gå så bra. Men det känns väl som enda plumpen, i övrigt var det ganska mycket bra grejer, säger Stenson till SVT Sport.

Nu gnuggar tävlingsarrangörerna säkert händerna. Två svenskar finns med i tätstriden och även Alex Norén klarade kvalgränsen.

Stenson har aldrig vunnit den svenska Europatour-tävlingen men har nu gett sig ännu ett riktigt bra läge inför helgen.

– Jag var ju ganska långt ifrån ledningen igår och nu har jag knappat in en del så det blir kul. Publikstödet som vi hade idag hoppas jag att vi får med oss de kommande dagarna också. Jag ser fram emot helgen.

Lagergren kvar i täten

Joakim Lagergren spelade stabilt på morgonen i ett regnigt och blåsigt väder på Hills i Scandinavian Invitation. Svensken avslutade med en birdie för ett under par och ligger på en delad tredjeplats inför fortsättningen.

– Det är inte mycket att hetsa upp sig för än, det är på söndag man ska vara i topp, säger Lagergren till SVT Sport efter sitt varv.

Lagergren var ganska nöjd med 69 slag i dag trots att han hade en 63:a igår. Han menade att det var betydligt tuffare förutsättningar idag med regn och mer vind.

– Kombinationen av allting. Banan spelades längre idag och jag vet inte om den spelas svårare idag men det är min känsla.

Något du kan jobba med inför helgen eller hoppas du att det flyter på som det gjort bara?

– Det finns alltid saker att finslipa på, i den här sporten är du aldrig fulländad.

Och för att gå hela vägen på söndag räcker det inte att vara vass i en del av spelet.

– Man måste vara bra med vad gäller inspel, puttning och drivar – allting för att kunna vara med och tampas där uppe, säger Lagergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.