• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Den osannolike golfaren

Publicerad

Han var tidigare scratch-spelare i golf. Men för fyra år sen drabbades Henrik Posse, 43, av en septisk chock (akut blodförgiftning).
Läkarna tvingades amputera båda händerna och benen för att rädda hans liv.
Nu är han tillbaka på golfbanan. Och tävlar igen.

– Golfen har i många år betytt väldigt mycket för mig. Men nu är den viktigare än någonsin. Det första jag tänkte när jag blev lite bättre var att på något sätt återvända till golfen. Att kunna utöva en idrott är lycka. Träffa kompisar och få nödvändig träning och motion, säger Henrik Posse till SVT Sport.

Han har nu 30 i handicap och spelade sin första tävling i somras på Lidingö. En av deltävlingarna i Handitouren (sex deltävlingar under året).

Hur mycket nytta har du att ha varit en skicklig golfare tidigare?

Min sving påminner ju inte mycket om golf. Men känslan – trots att jag inte har några handleder – finns ju där. Drivern och närspelet är väl det som funkar bäst. Mellanslagen med järnklubborna funkar sämre. Puttningen är helt ok också. Och bollsinnet har jag ju kvar. Det försvinner inte som tur är.

För fyra år sen insjuknade han i, vad han själv trodde, en influensa. Till slut blev han så dålig att han fick söka akut vård på sjukhuset. Det visade sig att han drabbats en sepsis (blodförgiftning). Som utvecklades till en septisk chock. Ett mycket allvarligt tillstånd.

Det hemska uppvaknandet

Han låg i koma och vaknade sju veckor senare. Läkarna hade varit tvungna att amputera hans båda armar och båda benen ovanför knät. Dessutom var njurfunktionen utslagen och hörseln kraftigt nedsatt.

– Det var naturligtvis en otrolig chock när familjen och inte minst min dotter stod runt mig när jag vaknade. Det som var det riktigt jobbiga efterhand var att njurarna inte fungerade. Jag tvingades till så gott som daglig dialys och mådde fruktansvärt dåligt, säger Henrik Posse.

Efter en tid så erbjöd sig hans barndomsvän, Kalle Pellinen, att donera sin ena njure.

– Det Kalle har gjort förändade mitt liv totalt. Plötsligt fick jag livet tillbaka och blev allt bättre. Det var helt fantastiskt det som Kalle gjorde för mig.

Ganska tidigt efter de traumatiska händelserna så insåg han att han till varje pris ville återvända tillbaka till golfen.

– Det är så lätt att man bara blir liggande hemma och gör ingenting. I min situation är det krångligt att ta sig ut överhuvudtaget.

Men tack vare envishet och vilja är han nu igång igen och spelar.

Den speciella protesen

En amerikansk krigsveteran har uppfunnit en speciell protes som klubban kan fästas i. Och mellan hålen får han köra golfbilen. Korta sträckor klarar Henrik Posse att gå med sina benproteser.

– Det svåra just nu är balansen. Jag får ju hela tiden gå och spela med raka ben och kan inte använda höfterna i svingen. Och blåser det är det riktigt jobbigt. Minsta vindpust kan göra att jag tappar balansen.

Är du tävlingsmänniska?

Hehe, jo det är jag. Flera gånger den här sommaren har haft lust att kasta klubban. Men det går ju inte...för den sitter fast i protesen, säger Henrik Posse.

Se hela reportaget här:

Den osannolike golfaren Henrik Posse Foto: SVT

Henrik Stenson om Posse:

Henrik Stenson om Posse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer