Foto: Bildbyrån

Dustin Johnson lämnar PGA-touren

Uppdaterad
Publicerad

Den förre världsettan Dustin Johnson lämnar PGA-touren.

Den dubble majorvinnaren ska istället spela den saudiska touren LIV Golf Invitational.

Han meddelade sitt beslut på en presskonferens i London i dag.

– Jag har avsagt mig mitt medlemskap, bekräftar han.

37-årige Johnson var världsetta så sent som förra året och kommer finnas med när den nya saudiska touren startar i London senare denna vecka.

– Det är svårt att säga vilka konsekvenser detta kan få, men just nu har jag lämnat ifrån mig mitt medlemskap på PGA-touren och ska spela här nu, det är planen, sade Johnson på presskonferensen.

Får inte spela Ryder Cup

Om Johnson kommer att spela major-tävlingar framöver är oklart.

– Jag kan inte svara på hur det blir med majors. Förhoppningsvis kommer de att tillåta oss att spela. Jag planerar att spela där, så länge jag inte hör något annat, säger han.

”Ett stort beslut”

I och med att Johnson inte längre är medlem av PGA-touren får han inte spela i Ryder Cup.

– Det var ett stort beslut för mig. Men förhoppningsvis så... Allt kan ändras och förhoppningsvis kommer det att göra det så att jag kan vara med. Men om det inte gör det... Det var en sak jag tänkte länge och väl på och till slut kom jag fram till att jag skulle spela här och det är jag laddad inför, säger han.

Etta i 135 veckor

Dustin Johnson är just nu rankad på plats 15 i världen. Han har varit världsetta i totalt 135 veckor. Endast Tiger Woods (683) och Greg Norman (331) har varit etta längre än så.

Bland övriga 48 spelare som är med och gör upp om prischecken på motsvarande 245 miljoner kronor, varav vinnaren får 39 miljoner kronor, finns tidigare majorvinnaren Sergio Garcia och tidigare världsettan Lee Westwood.

Mickelson säger inte upp

Sedan tidigare har även Kevin Na sagt upp sitt medlemskap på PGA-touren. Phil Mickelson, som i egenskap av över 20 segrar och 15 år på PGA-touren, har ett livslångt medlemskap har inte sagt upp sitt.

– Jag har inte sagt upp mitt medlemskap. Jag har jobbat hårt för att få ett livslångt medlemskap. Jag är förhoppningsfull att jag ska kunna spela var jag än vill, oavsett om det är på PGA-touren, LIV-touren eller någon annanstans, säger Mickelson till Sports Illustrated.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.