Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter krampanfall och smärtor – nu ser Kinhult ljuset i tunneln

Uppdaterad
Publicerad

Skador i bröstrygg och axel.

Sekundlånga absenser.

Sviterna från de epileptiska krampanfallen på hotellrummet i Spanien för ett och ett halvt år sedan har satt sina spår för Marcus Kinhult.

Först nu är 26-åringen redo för att verkligen få fart på golfkarriären.

– Jag kan bli väldigt mycket bättre än vad jag var innan och strävar mot det, säger han till SVT Sport.

– Jag var på facetime med min sambo, klockan var sju på kvällen, Jag säger till henne att jag känner mig snurrig, vilket jag inte ens minns att jag sa. Tolv timmar senare vaknar jag upp på ett sjukhus och har ingen aning vad som hänt, berättar Kinhult för SVT Sport om dagen då allt förändrades.

Marcus Kinhult hade fått flera krampanfall. Han låg på sjukhus i en vecka i Spanien, genomgick tester och fick diagnosen epilepsi.

Epilepsi kan ha många orsaker men i Kinhults fall har man inte hitta någon direkt orsak. Han går till en neurolog i Göteborg och får medicinering.

– Tester visar inget och alla värden ser okej ut, så jag är inte så orolig längre, säger Kinhult.

Skador i bröstrygg och axel

Men de fysiska sviterna av anfallet i Spanien blev ganska allvarliga – skador i bröstryggen och axel -  och påverkar honom än i dag.

– Jag var ju ensam i cirka 20 minuter så när telefonen åkte i backen så är det ju ingen som vet vad som har hänt mer än att jag har förflyttat mig åtta meter i lägenheten på något sätt.

Kinhult har inte fått några fler anfall sedan den där dagen i Spanien men däremot får han leva med att ibland få sekundlånga, så kallade, absenser.

– Det bara slår av i medvetandet på något sätt. Man tappar tid och rum. Jag glömmer bort var jag är någonstans, vem du är och vem jag är. Och så tar det några sekunder så är det snabbt tillbaka igen.

– Det är väl inget som stör jättemycket och det kommer inte så ofta heller, kanske någon gång varannan månad.

Ljuset i tunneln

Några kämpiga år med sämre spel, corona och sedan krampanfallet – men nu ser Marcus Kinhult ljuset i tunneln. 

– Jag vet att jag kan bli väldigt mycket bättre än vad jag var innan och strävar mot det. Nu känner jag också att det inte är så mycket som hindrar längre utan full fart framåt. Jag kan träna och leva som jag vill.

Kinhults långsiktiga drömmar är att bli topp 5 i världen och vinna en major-tävling. Men för att ta det där steget behöver han finslipa på några saker. Och han vet vad.

– Jag behöver kapa ett halvt slag på min snittscore så är jag där. Jag driver bollen för dåligt och har lite för dålig potential från tee, jag slår lite kort kanske för många banor för att konkurrera med de bästa där. Jag behöver slå rakare. Man kan vara i toppen på driverstatistiken med medel slaglängd också om du träffar mycket fairways helt enkelt.

Marcus Kinhult gör årspremiär i Abu Dhabi 19-22 januari.

Se hela reportaget med Marcus Kinhult:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.