Shane Lowry banar sig fram mellan täta åskådarled. Foto: TT.

Eriksgata för publikfavoriten Lowry i The Open

Uppdaterad
Publicerad

Shane Lowry gick ut med fyra slags ledning inför den sista rundan av The Open. Efter tre birdies på de sju första hålen såg han till att inga konkurrenter kunde hota och resten var en Eriksgata på karga fairways på nordirländska Portrush. Irländaren vann med sex slag och tog hem sin första major.
– Det var en utomjordisk upplevelse, säger Lowry.

Han hade svårt att hitta orden som stockade sig i halsen och återkom ett par gånger till frasen. ”Vad ska jag säga?”.

– Vad ska jag säga? Jag har så många att tacka för det här. Tack till min familj. Mina föräldrar offrade så mycket för mig när jag var yngre. Jag kan ge dem bucklan i kväll, säger en tårögd och rörd Lowry med bucklan i handen. The Open var tillbaka på Nordirland för första gången på 68 år och Lowrys seger gladde de flesta på ön, oavsett nationstillhörighet.

– Att ha min fru (Wendy) och Iris (dottern) här var speciellt. Nästa turnering kommer nog att kännas tråkig. Publiken var med mig hela tiden och var den som drev på mig, säger Lowry.

Redan innan 32-årige Lowry slog ut på 18:e tee hade hans namn ristats in på bucklan Claret Jug. Lowry kände att det var klart när han vandrade på 18:e fairway och log åt publikens ovationer. Innan han puttat i bollen gjorde han segertecken och kramade sin caddie. Han puttade upp sig en decimeter från koppen och kunde sedan njuta av publikens segersånger: ”Olé, olé, olé”...

The Open spelades för 148:e gången sedan starten 1860. Det var uppehåll under de två världskrigen.

Stenson knäckte klubban av besvikelse

För Henrik Stensons del kunde British Open däremot ha avslutats snyggare.

Mästaren från 2016 landade på fem över par på den sista ronden, detta efter fyra bogeys på de fem sista hålen. Ett resultat som gjorde att han har trillat ned från elfte till 20:e plats med slutscoren –1. Han slog sönder klubban på det 17:e efter att misslyckat andraslag.

Alex Norén höll något jämnare takter och slutade på +3 för dagen i det ostadiga vädret. Slutresultatet för hans del blev tre under par, något som räckte till en elfteplats.

– Det var ett mindre bra läge efter att jag hade lyckats med den tuffaste driven på hela dagen. Jag skulle slå en chippad järnsexa, men det kom starka vindbyar och kepsen flög av på en av funktionärerna, säger Stenson till Expressen.

– Det blev en bogey på 18:e sedan också, det var en trist avslutning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer