Robert Karlsson och Henrik Stenson är vicekaptener på Ryder Cup Foto: TT Nyhetsbyrån

Europa slår ur underläge igen

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon inleds prestigemötet i golf mellan Europa och USA på Whistling Straits i Wisconsin. USA är storfavoriter på papperet men Europa har erfarenheten på sin sida och vetskapen om att man vunnit från samma position flera gånger tidigare. Upplagt för en riktig nervkittlande golfmatch som vanligt alltså.

– Europa har väldigt bra chanser. Både vad gäller humör på spelarna och hur spelet sett ut på inspelningsvarven. Och vädermässigt är det väldigt europeiskt med blåst och kallt väder just nu, säger svenske vicekaptenen Henrik Stenson.

USA kommer till årets upplaga av Ryder Cup med ett starkare lag än någonsin. Tittar man på världsrankingen är den genomsnittliga rankingen 8.9 hos det amerikanska laget medan det är dryga 30 för det europeiska laget. Lägg där till 45 000 åskådare som i covidtider lär bestå av nästan enbart amerikaner.

Upplagt för storstryk för Europa låter det som.

Men så enkelt är det inte när det handlar om Ryder Cup.

Lagandan är Europas styrka

Europa har vunnit 9 av de senaste 12 matcherna. och de flesta gångerna har man gjort det trots att man på förhand varit det svagare laget på papper.  Ryder Cup är något annat. En lagtävling i matchspelsformat. Något som alltid gynnat Europa, ofta med en stark laganda, som har lyckats samla ihop sig och vinna.

– Vår lagsammanhållning har varit en viktig faktor för Europas framgångar under åren och kommer vara så även den här gången, säger Stenson.

Även inför matchen 2018 i Paris var USA favoriter men Europa vann till slut ganska komfortabelt med 17,5 p mot 10,5 p.

– Vi ska gå ut där och tysta publiken med bra spel och låta klubborna göra det största snacket, säger Stenson om det publiktryck man kommer att ha emot sig under helgen.

Räkna med att Europa  kommer att bjuda upp till fajt även denna gång. Och på papperet har de en stor fördel vad gäller en annan merit än ranking och det är erfarenhet.  Av de spelare som varit med i 5 eller fler Ryder Cup på Whistling Straits så spelar alla för Europa. Och om man tittar på antal Ryder Cup-matcher spelade så har Europa ett övertag med 38 mot tolv för USA.

Poulter personifierar Europas Ryder Cup-anda

En av de som peronifierar Europas erfarenhet och Ryder Cup-anda är engelsmannen Ian Poulter. 45-åringen från Hitchin i England, är visserligen en bra golfspelare men har  aldrig vunnit en major men i Ryder Cup är han närmast oslagbar. Han har aldrig förlorat en singelmatch på söndagarna.  Han förvandlas när det blir kamp mot amerikanerna matchspel.

Poulter spelar ut motståndaren med sin energi. Hans knutna nävar vid sänkta puttar är essensen av vad Ryder Cup handlar om – passion, rivalitet och glädje

Attityden är något som gjort honom otroligt populär i Europa men kanske lite  av ett irritationsobjekt hos amerikanska publiken och spelarna.

– Jag är medveten om att jag säkert har retat upp en hel del. Min statistik på Ryder Cup har varit riktigt bra och inte lika bra för de jag spelat mot, så jag är säker på att det varit ganska frustrerande att vara min motståndare.

– Men det känns skönt. Jag njuter av att sätta puttar och vinna matcher. Det har varit en fantastisk resa så jag kommer aldrig att be om ursäkt för det. Det är så matchsspel ska spelas, säger Poulter dagarna före årets match.

Imorgon inleds Ryder Cup med fyra foursomematcher och fyra bästbollsmatcher då åtta poäng delas ut. Samma gäller för lördagen. Och på söndag ska man spela 12 singelmatcher om 12 poäng. För Europas del räcker det med att bärga 14 poäng för att behålla bucklan. USA måste ta minst 14,5 poäng för att vinna.

Lagen i Ryder Cup:

EUROPA

Paul Casey

Matt Fitzpatrick

Tommy Fleetwood

Sergio Garcia

Tyrell Hatton

Viktor Hovland

Shane Lowry

Rory McIlroy

Ian Poulter

Jon Rahm

Bernd Wiesberger

Lee Westwood

Kapten: Padraig Harrington

Vicekaptener: Robert Karlsson, Henrik Stenson, Luke Donald, Martin Kaymer, Graeme McDowell

USA

Daniel Berger

Patrick Cantlay

Bryson DeChambeau

Harris English

Tony Finau

Dustin Johnson

Brooks Koepka

Collin Morikawa

Xander Schauffele

Scottie Scheffler

Jordan Spieth

Justin Thomas

Kapten:Steve Stricker

Vicekaptener: Fred Couples, Jim Furyk, Zach Johnson, Davis Love III, Phil Mickelson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.