Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Madelene Sagström med sin första LPGA-trofé Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sagström i glädjetårar efter första LPGA-vinsten

Uppdaterad
Publicerad

Madelene Sagström vann sin första LPGA-tävling efter en dramatisk slutrunda i Boca Raton, Florida.
Men det var först när caddien viskade i svenskans öra som Sagström fattade att hon vunnit.
– Det var häftigt och väldigt mycket känslor, säger hon till SVT Sport.

– Jag tittade aldrig på leaderboarden. Jag fortsatte att kämpa och om jag skulle vinna så skulle jag det och nu gick det vägen, säger en tagen Sagström, rankad 116:e i världen, i Viasats sändning medan tårarna forsar ned för kinderna.

27-åringen satte en putt för par från 1,5 meter på det sista hålet och väntade sedan på att medspelaren Nasa Hataoka skulle slå sin lika långa putt men bollen smet förbi.

Sagström förstod inte att hon vunnit men fick höra det av caddien som viskade medan Hataoka slog sin bogeyputt i hålet. Sedan började tårarna rinna och känslorna tog över.

– Jag var väldigt självklar på att hon skulle sätta sin putt, så när hon missade den blev jag väldigt chockad och jag visste inte vad jag skulle göra. Det var häftigt och väldigt mycket känslor, säger Sagström till SVT Sport.

Dagens slag på det 17:e hålet

Sagström stod för dagens slag på det 17:e hålet. Hon lade bollen en dryg halvmeter från hål på sitt utslag från runt 160 meter och gjorde en enkel birdie och skaffade sig likaläge, -17, med medspelaren, den japanska världsfemman Nasa Hataoka, inför det sista hålet.

Sagström gick ut i två slags ledning före just Hataoka men inledde darrigt med bogeys på hål två och fem och tappade ledningen, för att återta den igen och sedan tappa den under den långa dramatiska dagen som bjöd på stora omkastningar. Inför den sista dagen jagades hon närmast av fyran, femman och sexan på världsrankingen. 

I och med segern är Sagström den tolfte svenska kvinnan att vinna på LPGA-touren.

– Jag tycker jag varit väldigt stabil och hållit mig till min plan den här veckan. Jag puttade också fantastiskt bra så det hjälpte också. Jag tror mina OS-chanser förbättrats av detta, men det är en lång väg att gå. det är en fantastisk start på 2020, så jag klagar inte.

Allt började i Enköping

2016 dominerade Sagström undertouren Symetra tour och tog klivet upp till LPGA-touren. SVT Sport träffade Sagström på hemmaklubben Enköpings GK i november 2016.

Där växte Sagström upp ett snöbollskast från fairway.

– Det är förmodligen en av anledningarna till att jag fortsatte, berättade Sagström om vikten av att bo så nära banan.

ARKIV: Sagström om kommande LPGA-äventyret (nov2016)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Madelene Sagström på drivingrangen på Enköpings golfklubb Foto: Rikard Lann

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer