Foto: Bildbyrån

Nyblivna proffset Maja Stark siktar på LPGA

Uppdaterad
Publicerad

I augusti tog 21-åriga golfaren Maja Stark steget och blev proffs. Nu, två månader senare, har hon redan vunnit två Europatourtävlingar och kommande helg ska hon försöka kvala in på den betydligt större och tuffare LPGA-touren.

Efter fyra år på college i USA blev Maja Stark proffs i augusti i år. Nu, efter bara drygt två månader har hon redan två vinster på Europatouren. Bärgade i Kristianstad och i spanska Barcelona. Men vinsterna är inte det primära i Maja Starks liv. Snarare helheten.

– När jag blev proffs tränade jag fyra timmar för att sen gå hem och slökolla på Netflix. Jag märkte direkt hur energin och motivationen försvann, berättar Maja Stark.

För delar av vinstpengarna från Europatourvinsten köpte hon sig en fiol som hon nu övar på.

– Sen satte jag upp mitt gamla trumset som jag kan sitta och spela på i timmar. Det ger mig energi. Bara för att jag inte tänker på golf hela tiden betyder inte att jag inte bryr mig eller vill göra mitt bästa. Jag tror inte jag blir en bättre golfspelare genom att hela tiden tänka golf, resonerar Stark.

I veckoslutet avgörs det andra kvalsteget till LPGA-touren i Florida, USA. Maja Stark, landslagskompisen Linn Grant från Helsingborg och ytterligare åtta svenska golfare slåss då om 45 platser till det sista kvalsteget in till LPGA. Detta tredje kvalsteg avgörs i början på december i Mobile, Alabama. Det är ett verkligt nålsöga som ska passeras för att ta sig in på LPGA-touren. Pressen är enorm. Det vet Maja Stark.

– Varje gång min hjärna går på högvarv och jag tänker på allt som kan gå fel, så säger jag till mig själv att som tur är kan jag bara slå ett slag i taget.

MER GOLF: Här försöker de slå världens snabbaste hål på klassiska banan (19 oktober 2021)

Svenskorna som LPGA-kvalar i veckoslutet

Mia Landegren

Sara Kjellker (a)

Emma Thorngren

Anna Appert Lund

Linn Grant

Maja Stark

Beatrice Wallin (a)

Elin Arvidsson

Lisa Pettersson

Louise Stahle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.