Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avgörandet och hör Nick Dunlap efter den historiska PGA-segern Foto: Bildbyrån/TT

Golfamatören Nick Dunlap historisk i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Golfaren Nick Dunlap lyckades vid PGA-tävlingen i Kalifornien med det som ingen gjort på PGA-touren sedan 1991 och blott sju spelare gått i land med sedan 1940-talet.

Den 20-årige amerikanen är den första amatören på 33 år som lyckats vinna en tourtävling.

Nick Dunlap har amatörstatus och går egentligen på University of Alabama men fick en friplats till tävlingen som spelats i Kalifornien i helgen. Väl där har han gjort allt rätt, framförallt under tredje rundan när han gick på 60 slag, det bästa resultatet någonsin av en en amatör på PGA-touren.

Den avslutande rundan gick han på 70 slag och slutade på totalt 259 vilket var ett slag bättre än tvåan Christiaan Bezuidenhout från Sydafrika.

PGA-mästerskapen

Trots att Dunlap nu skrivit in sig i golfhistorien kommer han inte att få motta prischecken på 1,5 miljoner dollar, drygt 15 miljoner kronor. Enligt regelverket går prispengarna i stället till tvåan Christiaan Bezuidenhou.

”Är så coolt”

Helt lottlös blir dock inte Dunlap efter segern. Den innebär att han får rätten att spela på PGA-touren under två säsonger.

Den nyblivne segraren var förstås väldigt nöjd med helgens tävling.

– Jag har aldrig känt något liknande. Det är så coolt att vara ute och få uppleva det här som amatör, sade Dunlap.

Den senaste amatörspelaren att vinna på PGA-touren var Phil Mickelson som var 20 år när han gjorde det 1991. Bara sju personer har lyckats med det genom tiderna.

Bäste svensk i Kalifornien blev Alexander Björk på en delad elfte plats med 265 slag, sex fler än segraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PGA-mästerskapen

Mer i ämnet