Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avgörandet i majorn. Foto: Jeff Roberson

Schauffele vinner sin första major efter ett drama

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett oerhört rafflande slut på PGA-mästerskapet i Kentucky. Tre spelare var i princip lika under de sista nio hålen men där Xander Schauffele hade ett litet grepp på Viktor Hovland och Bryson DeChambeau. När röken lagt sig stod Schauffele som mästare på Valhalla-banan i Louisville, efter en birdieputt som precis trillade i på det 72:a hålet.

Segerscoren blev – 21 vilket är nytt major-rekord. Henrik Stenson är en av de som delade tidigare rekordet på -20 med sin seger i The Open 2016 på Royal Troon.

– Det var mycket känslor när putten gick i. Jag försökte hela dagen att hålla koncentrationen. Jag är så glad att jag fixade det, sa amerikanen i segertalet.

PGA-mästerskapet

Man kunde inte skrivit ett mer spännande manus än det som faktiskt utspelade sig på Valhalla när Xander Schauffele var tvingad att göra birdie när han stod på sista tee. Utslaget hamnade nära kanten på fairwaybunkern och amerikanen tvingades slå sitt andra slag ståendes i bunkern. Han fixade slaget och höll sedan för trycket när han chippade in till en dryg meter från hål.

Segerputten var inte given på något sätt. Och bollen gick inte rakt i koppen utan tog ett litet kvarts varv runt koppen innan den föll i. Schauffele höjde armarna i skyn av glädje och lättnad. Amerikanen har vunnit OS-guld i Tokyo och har radat upp segrar och framskjutna placeringar tidigare men aldrig lyckats hela vägen i en majortävling -förrän nu.

Försmädlig miss av Hovland

En halvtimme före allt avgjordes kom Bryson Dechambeau och Viktor Hovland till 18:e med chansen att utmana Schauffele.

Bryson Dechambeau behövde göra birdie på det sista hålet för att ha en chans att vinna och lyckades sätta en birdieputt som var lite för löst slagen. Bollen såg ut att stanna kort men föll i och publiken tjöt runt den 18:e greenen.

Norrmannen Viktor Hovland, i samma boll som Dechambeau, som inte gjort en enda bogey under helgen hade också en tremetersputt för birdie på det 72:a hålet och chansen att gå till -20 och upp i delad ledning men missade sin birdie och även returen. Försmädligt slut för Hovland som slutade ensam trea.

Resultatet – PGA-mästerskapet >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PGA-mästerskapet

Mer i ämnet