Ariya Jutanugarn med US Open-bucklan. Foto: TT/Arkiv

Golfdamerna når miljongräns

Uppdaterad
Publicerad
För första gången någonsin kommer vinnaren i helgens US Open för damer få över 1 miljon dollar i prispengar.
– Det är fantastiska nyheter, säger amerikanska stjärnan Lexi Thompson.

Förra veckan gick Solheim Cup-kaptenen Catriona Matthew, vinnare av British Open 2009, ut och menade att det borde betalas lika mycket i prispengar mellan damer och herrar för en majorseger.

– Om de kunde göra så att US Open och British Open betalade ut lika mycket i prispengar till damer och herrar skulle säkert fler turneringar titta på det och följa efter, sade hon .

Och nu tas ett litet steg i den riktningen. I helgens US Open i golf för damer kommer segraren förutom segerpokalen få över en miljon dollar, eller knappt 10 miljoner kronor, i prispengar. Det är första gången som US Open-segrasren får över en miljon dollar.

– Det är fantastiska nyheter, säger amerikanska stjärnan Lexi Thompson.

– Jag kan definitivt säga att spelarna blev glada över nyheten, och förhoppningsvis kan vi fortsätta höja summorna.

Fjolårets segrare, thailändska Ariya Jutanugarn, fick 900 000 dollar för sin bedrift.

Tävlar om 5,5 miljoner dollar

Sammanlagt tävlar golfarna om 5,5 miljoner i helgens tävling i Charleston, en halv miljon mer än 2018 men fortfarande mindre än halva prissumman – 12,5 miljoner – som står på spel i herrarnas US Open i juni.

Den totala prissumman på damernas LPGA-tour är knappt en femtedel av prispengarna på herrarnas PGA-tour, 70 miljoner mot 354 miljoner dollar.

– Skillnaden i prispotten motsvarar skillnaden i hur många som tittar på de olika tourerna, sade amerikansak golfförbundets kommissionär Mike Whan tidigare i år, som förklaring

Damernas US Open inleds i Charleston, South Carolina, på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer