• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kristoffer Broberg fick njuta segerns sötma i Dutch Open. Foto: TT

Golfsensationen Broberg: ”Var nära att jag lade av”

Uppdaterad
Publicerad

Det brast för Kristoffer Broberg som under söndagen vann Dutch Open, hans första vinst på nästan sex år.

– Det var jäkligt nära att jag lade av för något år sedan, säger Broberg till SVT Sport efter andra vinsten på Europatouren i karriären.

Tårarna strömmade från 35-åringens kinder när vinsten var klar. Efter vinsten på Europatouren i Shanghai i november 2015 har han inte ens varit topp 10 på någon tävling. Det visade sig att problemen inleddes med den inledande segern.

– Veckan efter att jag vann i Kina startade allt med att vadmuskeln brast. Sedan började helvetet med skador på skador. Med facit i hand skulle jag läkt ut vadskadan men jag fortsatte bara att träna men slog huvudet i väggen och skadade mig själv, säger Broberg som under resans gång genomgått tre operationer.

– Det är väl bara Tiger Woods som har gjort något liknande, funderar Broberg, som fick utveckla ett felaktigt rörelsemönster, vilket bara förvärrade situationen

– Jag stod fel i förhållande till bollen på grund av en ickefungerande vad. Fortfarande är jag rädd för att det ska göra ont och har ingen känsel under min vänsterfot och känner mig obekväm framför allt från tee med längre klubbor där smärtan var som mest förut. Mycket av det sitter kvar i huvudet, är rädd för att det ska nypa till viket det inte gör mer än kanske en gång på fyra veckor, säger Broberg om det mentala spöke som plågar honom.

”Gick ner mig i en depression”

Under de sex ”helvetesåren” gjorde han det mesta rätt men fick inte ut något resultat. Det vara bara ett mörker.

– Det känns som om man bestigit ett berg men så fort man kommit upp på toppen har det varit raka vägen ner igen och jag har fått börja om igen. Det var jäkligt nära att jag lade av för något år sedan. Jag gick bara ner mig mer och mer i depression och kom inte ur den heller. Det var inte ens kul att träna längre, det var inte kul att spela.  Jag kände att jag måste göra något och åkte bara ut till rangen eftersom jag hade de dåliga känslorna, försökte bara hitta något, beskriver Broberg den allra tyngsta perioden.

Han satte små mål som att klara en cut och spela bra i alla fall två rundor för att komma vidare på vägen.

Vad var det som gjorde att du kunde komma tillbaka?

– Jag kunde acceptera situationen, alla spelare har ju någon form av problem. Jag ville att det skulle kännas som innan alla skadorna och brottats med den tanken. Det kanske aldrig kommer att göra det och det har jag inte kunnat acceptera, säger Broberg som kände sig hjälplös.

Efter banrekord både fredagen och lördagen (64 och 61 slag) på den vackra Bernardus-banan i Cromvoirt, Nederländerna, ledde Broberg med åtta slag inför avslutningen, vilket blev en prövning.

Stängde av mobilen på lördagskvällen

– Det enda jag kunde göra var att förlora tävlingen eftersom jag nästan hade två händer på trofén när jag gick ut. Min stora utmaning var att hantera mig själv. Jag kunde ha blivit killen som ledde med åtta slag och förlorade, säger Broberg som stängde av mobilen när den blev fullproppad av meddelanden om att ”allt är klart” på lördagskvällen. Det blev en onödig press.

– Det är aldrig klart i golf förrän sista putten har gått i, säger Broberg som kände sig som David mot Goliat det sista varvet, trots att han gick ut i så stor ledning.

Han hade en enda anteckning för säsongen i sin mobil: ”Behålla tourkortet och vinna en tävling”.

– Nu har jag uppnått båda och det är jag otroligt stolt över, säger Broberg.

Till helgen avgörs Ryder Cup, vilket Broberg får följa via tv:n. Sedan avgörs Alfred Dunhills Links Championship på tre prestigebanor i Skottland om knappt två veckor. Där kommer Broberg följas med ett nyväckt intresse efter sin första seger på nästan sex år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.