Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampen om The Open-bucklan Claret Jug ser ut att stå mellan Rory McIlroy, till vänster, och Viktor Hovland. Foto: Bildbyrån

Hovland jagar första norska herrsegern i en major

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Hovland delar ledningen med Rory McIlroy inför den sista dagen av majorn The Open på klassiska Old Course på St Andrews. Han kan bli den första norrmannen som vinner en herrmajor.

– Det finns inget som skulle toppa det, säger Hovland till norska VG.

Hovland och McIlroy spelade ihop den tredje dagen på det som också kallas British Open och gick bägge runt på 66 slag efter att ha följts åt på den svåra vindpinade linksbanan. De kommer även att spela ihop under dagens sista runda –  och har ett rejält försprång bakåt till duon Cameron Smith och Cameron Young som är fyra slag bakom på den skotska banan vid kusten utanför Dundee.

– Jag tittade alltid på The Open när jag växte upp och att vinna en majortävling som är närmast mitt hem vore väldigt roligt, säger 24-årige Hovland till VG.

McIlroy briljerade på det tionde hålet med ett magiskt bunkerslag med en eagle på par 4-hålet.

”Sånt som skapar drömmar”

Världstvåan McIlroy är publikfavorit och har inte vunnit en major på åtta år.

– Det är obeskrivligt häftigt att ha chansen att vinna The Open på St Andrews. Det är sånt som skapar drömmar. Jag ska försöka göra den drömmen sann, säger 33-årige McIlroy, som vann sina fyra tidigare majors mellan 2011 och 2014, enligt AP.

Ledarbollen slår ut klockan 15.50 på det som kallas golfens vagga.

Norskan Suzann Pettersen vann två majors under sin karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.