Frida Kinhult ska möta de bästa på ANA Inspiration Foto: TT Nyhetsbyrån

Kinhult ska mäta sig med de bästa i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds årets första major på damsidan, ANA Inspiration på Rancho Mirage i Kalifornien.  Det med en svensk titelförsvarare i Pernilla Lindberg men även med fyra andra hungriga svenskor på tee. Årets succésvenska Linnea Ström kom med i sista sekund och en av världens bästa amatörer Frida Kinhult har fått en inbjudan.

– Underbart, sjukt kul att vara här. Allt är väldigt mycket mer professionellt än vad jag är van vid, säger Frida Kinhult till SVT Sport.

– Det är allt ifrån staket, läktare och sådant där. Man känner ju att helt klart att detta är på en annan nivå. Och det är kul för det är hit jag vill. Och det är bar att få göra det som amatör för att prova på och få erfarenhet, säger Kinhult om hur veckans tävlingsplats skiljer sig från det hon brukar uppleva på collegetävlingar.

Kinhult började på Florida State i Tallahasse, Florida,  i höstas och har verkligen imponerat under collegetävlingarna. Hennes skola har vunnit tävlingar och Frida själv har den lägsta snittscoren av alla collegespelare i USA.

– Resultatmässigt så har det varit en väldigt bra start på college. Mina svagaste länkar har blivit starkare. Jag har jobbat på mina svagheter i mitt spel under vintern och hoppas att det kan hjälpa den här veckan och i fortsättningen. Statistiskt sett har jag varit lite sämre på de kortare wedgarna mellan 30-70 meter, de som inte är riktigt fulla slag.

”Bollen vet inte var den är”

– De tre tävlingarna som jag spelat på våren nu så har jag blivit jämnare och säkrare på de här slagen, säger Kinhult.

Hur svårt blir det att ta med sig det fina spelet in i en sådan här tävling mot helt annat motstånd?

– Svårt att säga, det kommer ju vara mycket intryck utifrån som jag inte är van vid men samtidigt så vet inte bollen var jag är, inte klubborna heller, så det är bara att hålla sig till sin grej och inte göra något annorlunda än jag brukar göra. Bara att tro på sina egna processer.

Om du lyckas hålla bruset runt omkring dig borta, vad har du för kapacitet att prestera i veckan?

– Jag har ju spelat en major tidigare, British Open ifjol, och då kände jag trots att jag missade cutten  att om jag spelat mitt vanliga spel , en normalvecka, så hade jag kunnat vara med att spela under helgen, kanske inte i toppen men ändå bättre. Någonstans finns det där inne...och jag får se. Det är ju en tävling för mig att mäta mig med de bästa. Jag får se vad jag lär mig av det.

– Men jag ser framför mig att jag spelar till helgen, säger Kinhult.

Vill bli nervös

Kinhult fostrades på Skaftö golfklubb i Bohuslän i en riktig golffamilj. Brorsan Marcus spelar på Europatouren.  Hon har trots sin ålder varit med i många sammanhang där pressen har varit stor, bland annat lag-VM och Junior Solheim Cup. Hon gillar pressen.

– Jag hoppas att jag blir nervös på första tee. Nervositet är ett bra tecken, ett tecken på att man bryr sig och skärper till sig lite extra. Men just nu är jag mest laddad men jag hoppas nervositeten smyger sig på till torsdag, säger Kinhult.

I vintras ställdes Kinhult inför ett oerhört svårt val. Att tacka ja till en inbjudan att spela en major eller att få chansen att spela den första tävlingen någonsin för damer på klassiska August National. Hon var en av sju svenskor inbjudna till den nyinstiftade tävlingen Augusta National Womens Amateur som krockar rent tidsmässigt.

– Lite beslutsångest var det. Men efter lite diskussioner fram och tillbaks så var det  här jag skulle vara. Sedan jag tog beslutet har jag varit nöjd med det. Men givetvis när man ser bilder från kompisarna på Augusta blir man lite avundsjuk.

Rätt att välja bort Augusta

Kinhult kommer troligen vara amatör även nästa år och får då ändå säkerligen en ny chans att beträda Augustas gröna gräs. Och SVT:s expert Fredrik Andersson Hed tycker att Kinhult tog rätt beslut.

– Helt rätt val av Frida att spela  så hon får känna på det, det är ändå dit hon ska så småningom, säger Andersson Hed om Kinhults beslut att avstå amatörtävlingen på klassiska Augusta National.

Att Frida har sällskap i veckan av fyra andra svenskor betyder mycket och att titelförsvararen är Pernilla Lindberg är extra kul.

– Jättekul, Pillan ger otroligt mycket tillbaks till oss andra. Jag hoppas att hon kan göra något stort den här gången också, säger Kinhult.

Svenskorna som spelar ANA Inspiration

Pernilla Lindberg  rankad 37 i världen

Anna Nordqvist 46

Madelene sagström 125

Linnea Ström 222

Frida Kinhult (a) 905 (3:a på amatörrankingen)

Fakta: Frida Kinhult

Född: 1999-09-25

Klubb: Skaftö Golfklubb

Status: Amatör

Världsranking amatör: 3:a

Representerar: Florida State

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.