Foto: Bildbyrån

Långt till jämställda golflöner: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan spelar golfdamerna årets första major.

Samtidigt spelar herrarna om mer än dubbelt så mycket pengar i en vanlig PGA-tourtävling.

– Vi vill se en förändring, säger Pernilla Lindberg, majorvinnare ANA Inspiration 2018.

– Även om vår tour går åt rätt håll och spelar för mer och mer prispengar så springer PGA-touren ifrån oss eftersom de höjer prispengarna ännu mer, säger Pernilla Lindberg.

Det ska sägas direkt att det inte är några småpengar det handlar om, vare sig på dam- eller herrsidan. Startfältet i majorn ANA Inspiration delar på totalt 3,1 miljoner dollar (cirka 27 miljoner kronor) medan herrarna i Valero Texas Open slåss om 7,7 miljoner dollar (cirka 67 miljoner kronor).

Men faktum kvarstår: Skillnaderna i prispengar mellan könen är enorma. Under hela 2021 är damernas prispengar mindre än en fjärdedel av herrarnas i Europa och USA.

– Vi vill se en förändring, men vi behöver bättre och mer tv-tid och sponsorer som värderar oss lika högt som herrarna. Förhoppningsvis kan vi stänga glappet till herrarna mer och mer, säger Pernilla Lindberg, en av fem svenskor i ANA Inspiration.

”Skillnaderna ofantligt stora”

En annan svensk golfstjärna är 21-åriga Linn Grant. Som världens just nu näst bästa amatör har hon än så länge inte börjat tjäna några prispengar, men när hon snart tar klivet ut i proffslivet gör hon det med helt andra förutsättningar än sina jämnåriga herrspelare.

– Det är stora summor inom golfen och på ett sätt lite av ett i-landsproblem, men det är 2021 och någonstans borde det vara mer jämställt, säger hon.

– Jag kan bli väldigt frustrerad när man ser siffror, svart på vitt, hur stor skillnaden är. Visst – golfen på herrsidan har spelats längre, har hårdare konkurrens, topp 100 på herrsidan är bättre än topp 100 på damsidan, så är det. Så det behöver inte vara helt jämställt, men just nu är skillnaderna ofantligt stora och det är det som är frustrerande.

Banbrytande tävling i Sverige

I början av sommaren tas i alla fall ett steg i jämställdhetens tecken när Scandinavian Mixed genomförs för första gången på Vallda Golf & Country Club söder om Göteborg. 78 herrar och lika många damer tävlar då mot varandra och om samma prispengar i en tävling som samorganiseras av de två Europatourerna.

– Det är kul att man har kommit såpass långt hemma. Här i USA pratas det mycket, men händer inte lika mycket, säger Linn Grant.

KLIPP: ARKIV – Pernilla Lindberg: ”Sagt högt till mig själv att jag är en majorvinnare”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pernilla Lindberg till SVT: "Det var först efter särspelet jag insåg att det var åtta hål" Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer