Pernilla Lindberg tar det vinnarens traditionsenliga dopp i ”Poppies Pond” efter skrällsegern 2018. Foto: Bildbyrån

Guide: Allt du behöver veta inför årets första golfmajor

Uppdaterad
Publicerad

Historien om årets första golfmajor är bland annat Pernilla Lindbergs chockseger 2018 och en blå vägg 2020.

Här är det viktigaste du behöver veta om Ana Inspiration.

Vad

Årets första av fem majortävlingar på damsidan. Majorstatus sedan 1983.

Banan

Tävlingen har haft olika namn genom åren men spelas alltid på Mission Hills Country Club i Rancho Mirage, Kalifornien. Par: 72 slag.

När

1-4 april. Förra året genomfördes tävlingen i september, flyttad på grund av pandemin.

Prispengar

3,1 miljoner dollar. Motsvarande nästan 27 miljoner svenska kronor.

Ifjol

Mirim Lee, Sydkorea, vann på första särspelshålet i kamp med Nelly Korda, USA, och Brooke Henderson, Kanada. Bästa svenska? Linnéa Ström, plats 32.

Golfweeks journalist Beth Ann Nichols var en av många som kritiserade väggen. Till höger kramar Mirim Lee om tvåan Nelly Korda efter segerputten. Foto: Twitter och TT

Kritiserad blå vägg borta

Förra årets avslutning blev omtalad på grund av en blå vägg på 18:e green. En blå vägg?

Vi tar det från början:

18:e green ligger på en liten ö och i vanliga fall finns en vip-läktare för sponsorer på ena sidan av ön. Men eftersom publik inte tilläts på grund av coronapandemin blidkades sponsorerna genom en kompromiss: en uppbyggd blå vägg med sponsorernas loggor (se bilden). Oavsiktligt från arrangören blev väggen i stället ett avsiktligt bollplank för spelarna. Med kraftigt minskad risk att hamna i vattnet vallade vinnaren Mirim Lee bollen via väggen ner på green och puttade i en eagleputt på sista rundan. ”Jag utnyttjade definitivt väggen. Jag övade slaget på träning”, medgav hon. Många inom golfvärlden hade synpunkter på väggen och i år finns det ingen.

Lindbergs chockseger

2018 var senaste svenska segern i Ana Inspiration. Pernilla Lindberg vann då sin hittills enda internationella tävling. Och det efter sanslös dramatik. Först på åttonde särspelshålet, på femte speldagen, kunde svenskan vinna mot sydkoreanska stjärnan Inbee Park. En långputt från Lindberg blev avgörande.

– Att leda en major från första dagen till sista dagen och sedan vinna på det åttonde särspelshålet är en dröm. Det känns som ett filmmanus, sade Pernilla Lindberg då.

Övriga svenskor som har vunnit Ana Inspiration är Annika Sörenstam (2001, 2002, 2005) och Helen Alfredsson (1993).

ARKIV: Lindberg: ”Sagt högt till mig själv att jag är en majorvinnare” (3 april 2018)

Genrepet

Fyra tävlingar har spelats på LPGA-touren i år. Tre amerikanska vinster (Jessica Korda, Nelly Korda, Austin Ernst) följdes upp av seger för Inbee Park i genrepet i Carlsbad, Kalifornien. Bästa svenska? Madelene Sagström, som låg femma inför sista rundan men halkade ner till 26:e plats.

Favoriter

Topp 15 på världsrankningen ställer upp och startfältet innehåller många före detta vinnare av tävlingen. Ingen av de svenska spelarna tillhör favoriterna och det är ingen högoddsare om en asiatisk eller amerikansk spelare tar hem det. Men ibland blir det en skrällseger, som Pernilla Lindbergs för tre år sedan.

Tradition

Vinnaren badar alltid i ”Poppies Pond” som omgärdar green på 18:e hål.

Speldatum majors 2021

Damer

1-4 april, Ana Inspiration

3-6 juni, US Open

24-27 juni, LPGA-mästerskapen

22-25 juli, Evian Championship

19-22 augusti, British Open

Herrar

8-11 april, US Masters

20-23 maj, PGA-mästerskapen

17-20 juni, US Open

15-18 juli, British Open

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.