Alex Norén slår ut under The Open Foto: TT Nyhetbyrån

Norén med i toppen i The Open

Uppdaterad
Publicerad

Alex Norén stod för en kanonrunda på den första av fyra i The Open. Norén levererade inte mindre än fem birdies. Via det och två bogeys är han tre under par. I mål är han bara ett slag efter den just nu ledande Shane Lowry, Irland.

Henrik Stenson skuggar Norén i toppen – han är ett under par.

Alex Norén var först ut bland de svenska deltagarna och hittade rätt direkt med en birdie på det första hålet. På fjärde hålet så blev det ytterligare en birdie för svensken och mer skulle det bli. På åttonde hålet, en par fyra på runt 400 meter, så lyckades Norén med hård vind i ryggen landa ett inspel bara någon meter från hål därefter kunde han också sänka birdieputten.

På nionde hålet så blev det en första fläck i protokollet när Norén fick bogey och tappade mot toppen. Svensken fick ett fint inspelningsläge efter ett utslag mitt i fairway på elvan. Och det förvaltade Norén på bästa sätt och la bollen någon meter från hål och satte sedan en enkel birdieputt.

På tolfte hålet gav Norén sig själv chansen med en lång eagleputt som med lite tur kunnat rulla in. Han löste sin andra raka birdie och är fortsatt med i toppen på -3.

Kunde ha blivit mer

– Jag börjar slå mer och mer fade och det hjälpte verkligen i dag för att hålla koll på bollen för det är ganska svårt där ute. Även om man slår bra, raka slag, så studsar det ganska mycket in mot greenerna, säger Norén i Viaplays sändning.

– Jag träffade ganska många fairways och det är vad man måste göra här ute, fortsätter han. 

37-åringen från Älta utanför Stockholm kunde ha krönt sin första runda i årets The Open med ännu en birdie men Norén brände en fin chans från ett par meter på sjuttonde. Svensken fick sitt scorekort signerat på 68 slag, -3 totalt och en fin öppning som bådar gott för Norén.

Stenson med fin birdie på tvåan

Även Henrik Stenson har inlett piggt. På andra hålet, en par femma, såg Stenson väldigt beskviken ut efter sitt inspel och bollen hamnade i ett jobbigt läge till vänster om den vågiga greenen. Men chippen, hans tredjeslag, blev desto bättre och landade några centimeter från hål och svensken hade en omissbar birdieputt.

På sjuan hamnade Stenson i trubbel och gick i på sex slag, ett över par. Han repade sig dock direkt och svarade med en birdie på hål åtta. Alexander Norén gjorde birdie på hål elva, lika bra gick det inte för Henrik Stenson som i sitt inspel hamnade i roughen till vänster om green och fick nöja sig med bogey. Svensken revanscherade sig dock snabbt med en birdie och gick åter till ett under par på nästa hål.

De sex sista hålen var en stabil resa för Stenson och svensken stannade ett under par för dagen. Första rundan handlar främst om att undvika de stora misstagen och hålla sig flytande innan helgen och det är precis vad Henrik Stenson har gjort.

– Det var väl tre fyra slag som vi var ganska missnöjda med. Vi räddade upp några av dem men några av dem gick inte att rädda, säger 43-åriga Stenson.

– Det känns som att de första hålen – när vi spelade i medvind – gav lite chanser men när vi vände upp och spelade in i vinden så var det lite tuffare hela tiden, framför allt avslutningen var lite ”tricky”, fortsätter han.

Björk gick ut sist

På ett under par är han därmed delad elva i klubbhuset. Därmed skuggar han Norén i toppen.

Alexander Björk, den tredje svensken i fältet, fick en tuff start med bogey på första hålet. Björk lyckades dock hämta tillbaka missräkningen direkt på andrahålet där svensken gjorde birdie på par 5:an.

Efter 18 hål är Björk bland de sista i fältet, han är sex över par. Två slag bättre än Rory McIlroy som han hade en riktigt tung dag.

Liveresultatet från The Open finns att hitta deras hemsida.

Så startar svenskarna i morgon

14.04  Alex Norén

15.15 Henrik Stenson

16.43 Alexander Björk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.