Collin Morikawa vann British Open. Foto: TT Nyhetsbyrån

Oosthuizen höll inte – Morikawa vann The Open

Uppdaterad
Publicerad

Han startade dagen i ensam ledning, men det ville sig inte för Louis Oosthuizen den här gången heller.

Collin Morikawa avslutade lysande och vann British Open i sin debut.

Den 24-årige amerikanen, som gick ut ur college för två år sedan och vann PGA-mästerskapet i fjol, har redan vunnit två titlar på totalt åtta majorstarter – en magnifik inledning på proffskarriären.

Morikawa slutade totalt –15 efter fyra rundor på Royal St George's, och vann två slag före landsmannen Jordan Spieth.

– Det här är utan tvekan ett av de bästa ögonblicken i mitt liv, sade Morikawa i tacktalet efter att ha tagit emot och lyft segerbucklan ”The Claret Jug”.

”Det ger mig gåshud”

Han tackade åskådarmassorna som har gett The Open en inramning och en känsla av viss normalitet, ett år efter att fjolårets mästerskap fick ställas in på grund av coronapandemin.

– Att stå här och få kalla mig ”champion golfer of the year” ger mig gåshud, sade han.

– Ni har varit fantastiska. Jag ser fram emot att komma hit varje år och spela British Open och att ni hejar på oss.

Sista rundan av ett vädermässigt snällt The Open spelades i gassande solsken och nästan obefintlig vind, med Oosthuizen ett slag före Morikawa på ettans tee. Till en början såg det också ut som att det skulle kunna bli en ren duell om segern mellan de två spelarna i ledarbollen. De kom till sjunde hålet i delad ledning, men då blev det klar fördel Morikawa.

Inget blågult deltagande

Oosthuizen slog andraslaget ner i en greenbunker och därifrån lyckades sydafrikanen slå bollen över greenen – och ner i en annan bunker. Han tvingades lämna banans lättaste hål med en bogey, och när Morikawa samtidigt gjorde birdie såväl där som på på åttan och nian skiljde plötsligt fyra slag.

I stället var det Jordan Spieth som klev fram som det främsta hotet mot Collin Morikawa. Spieth inledde rundan svagt, men fick rejäl fart efter en eagle på sjuan som följdes upp med birdies på hål 9, 10, 13 och 14. The Open-vinnaren från 2017 kom nära, men aldrig i kapp.

När Morikawa kom till 18:e hålet hade han råd att göra en bogey och ändå vinna, men det blev ett säkert par för 66 slag (fyra under par) på rundan.

Några svenska insatser fanns inte att berätta om under The Open-söndagen, något som inte har hänt sedan 1990. Samtliga fyra blågula hopp missade kvalgränsen på den klassiska linksbanan i sydöstra England.

Tio senaste vinnarna i The Open

2021: Collin Morikawa, USA (Royal St George's).

2020: Inställt på grund av coronapandemin.

2019: Shane Lowry, Irland (Royal Portrush).

2018: Francesco Molinari, Italien (Carnoustie).

2017: Jordan Spieth, USA (Royal Birkdale).

2016: Henrik Stenson, Sverige (Royal Troon).

2015: Zach Johnson, USA (St Andrews).

2014: Rory McIlroy, Nordirland (Royal Liverpool).

2013: Phil Mickelson, USA (Muirfield).

2012: Ernie Els, Sydafrika (Royal Lytham & St Annes).

2011: Darren Clarke, Irland (Royal St George's)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.