Förbundskapten Katarina Vangdal och golfstjärnan Anna Nordqvist. Foto: TT

Osäkerhet när OS-kvalet i golf förlängs: ”Kan bli struligt”

Publicerad
Världsrankingen är fryst med anledning av coronapandemin.
Det skapar osäkerhet när OS-kvalet i golf förlängs till 2021.
– Om inte alla tourer drar i gång samtidigt kommer ett gäng att få fördelar, säger förbundskapten Katarina Vangdal till SVT Sport.

Under onsdagen meddelade Internationella golfförbundet, IGF, att OS-kvalet förlängs till juni nästa år.

På herrsidan kommer spelarna att kunna samla kvalpoäng fram till den 12 juni 2021, och på damsidan är motsvarande datum 28 juni.

Men Sveriges förbundskapten Katarina Vangdal – den som för Svenska Golfförbundet är ansvarig för OS – ser ett tänkbart problem.

– Osäkerheten just nu gäller när tävlingarna kommer att sätta i gång. Världsrankingen är fryst med tanke på läget vi befinner oss i och den är ju helt avgörande för att kunna ta en OS-plats. Om inte alla tourer drar i gång samtidigt kommer ett gäng att få fördelar, säger Vangdal till SVT Sport.

– Det ser ut som att USA-touren kommer i gång först och jag vet inte hur de resonerar nu, om man håller rankingen stängd tills alla tourer är i gång eller om man bara kör på. Det skulle kunna bli struligt, fortsätter hon.

OS-golfen i Tokyo kommer att bestå av 60 spelare på dam- respektive herrsidan. Efter 112 års frånvaro var golfen tillbaka som olympisk gren vid spelen i Rio de Janeiro för fyra år sedan. Då tog Henrik Stenson en silvermedalj på herrsidan.

KLIPP: Golfen lyfter i kristider (18 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Golfen lyfter i kristider Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer