Rättvis tävling på Vallda så här långt

Uppdaterad
Publicerad

I morse slogs de första slagen på den historiska dam-och herrtävlingen Scandinavian Mixed på Vallda i Kungsbacka.  Så här långt verkar det bli en rättvis tävling där 7 av de 15 främsta vid lunchtid var kvinnor.

– Det ser bra ut än så länge, säger Tournament director Mikael Ericsson som satt upp banan för att skapa en så jämn tävling som möjligt.

LEADERBOARD Scandinavian Mixed >>>

Många har haft farhågor inför Europatourtävlingen Scandinavian Mixed att det skulle bli slagsida i resultatlistan, att herrarna skulle ha fördel.  Men massor av timmar har lagts ner, i månader, för att skapa en bana som är så rättvis som möjligt. Den som lett arbetet är Mikael Ericsson, tävlingschef.

– Jag förstår ju att många inte varit så avundsjuk på mitt jobb men jag har fått bra hjälp av mina kollegor. Och det ser bra ut än så länge.

Vad har varit de största farhågorna?

– Det är ju att den ena sidan ska vara betydligt mer dominerande än den andra helt enkelt, säger Ericsson som satt upp banan så att den spelas ca 13 procent kortare för damerna än herrarna.

”Känslan är att det är rättvist”

Från spelarna har åsikterna hittills varit mycket positiva

– Det ser bra ut på leaderboarden. Vi har fördel på vissa hål och de på vissa. Det är hugget som stucket. Hon jag spelade med  (tyskan Leonie Harm) slog mig med ett slag. Hon gjorde två eagles..., säger svensken Kristoffer Broberg, som gick första varvet på 68 slag.

– Jag vet inte själv om det är rättvist. Det är bara se i slutet av dagen men känslan nu är att det är rättvist, säger Jenny Haglund som även hon gick första varvet på 68 slag.

Och Mikael Ericsson har bara mötts av positiva åsikter.

– Bara positiva synpunkter under veckan. Jag har pratat med en hel del spelare och det är bara positiva synpunkter både på hur banan är uppsatt och konditionen på banan.

Håller detta på att bli en succé?

– Det är nog för tidigt att säga men det hoppas jag verkligen. Intresset är ju enormt och det är en väldigt kul vecka, säger Ericsson, som det ser ut nu inte har några specifika planer på att ändra på banuppsättningen till imorgon.

– Kanske eventuellt flytta fram damernas tee på första hålet, men det gör å andra sidan att det blir ännu smalare för dem så vi får se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.