Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stenson och Sörenstam slår ut på Vallda för jämställdheten Foto: Johannes Danielsen

Stenson och Sörenstam slår ut på Vallda för jämställdheten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det populära mixedformatet även nått golfen i och med den historiska tävlingen Scandinavian Mixed som startar i morgon. Storstjärnorna,  Henrik Stenson och Annika Sörenstam, är ambassadörer för den unika tävlingen på Vallda Golf & Country Club i Kungsbacka.

– Givetvis är det kul för oss att kunna göra den här tävlingen i Sverige. Pratar vi jämställdhet är vi väldigt långt fram jämfört med många andra länder, säger Stenson till SVT Sport.

– Kollar vi på golfen så har vi ju haft stora framgångar på både dam och herrsidan genom åren och det är ju något vi vill fortsätta med. Annika och jag brinner för nästa generation att kunna inspirera dem, säger Henrik Stenson om varför tävlingen på Vallda är viktig.

Även Sörenstam menar att det är viktigt att hon och Henrik ger tillbaka till golfen.

– Det här är ett sätt att säga tack till golfen och att  få nästa generation att växa, säger Sörenstam, som förutom att fronta den unika tävlingen även kommer att spela i samma boll som Sörenstam tillsammans med förre Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn.

– Det kommer bli lite mer snack och mer socialt än vid vanliga tävlingar men det ska bli riktigt kul, säger Stenson om spelsällskapet.

Sörenstam tror på rättvis tävling

Mycket av snacket före tävlingen har handlat om hur man ska kunna skapa så rättvisa förhållanden som möjligt.

– Den största utmaningen är givetvis att hitta en så rättvis ”setup” på banan att alla kan vara konkurrenskraftiga. Att det är någorlunda jämnt i antalet killar och tjejer som klarar cutten och även är med där framme, då har man ju lyckats, säger Henrik Stenson.

Banan är tänkt att spelas 13 procent kortare för damerna är för herrarna.

– Det låter rimligt tycker jag. Men det handlar inte bara om längdskillnad. Vi vet att det har med hur mycket spinn man sätter på bollen (herrarna har en fördel) och bollbanan, hur man kommer in mot greenerna. Men jag tycker grunden är rätt och sedan får man ju ändra lite under veckan om det skulle behövas, säger Sörenstam om den tänkta skillnaden för damerna och herrarna i tävlingen.

Ingen riktig comeback

Annika Sörenstam, som tävlade mot männen på PGA-touren redan för 18 år sedan,  har hunnit bli 50 år och slutade egentligen redan 2008. Men i februari gjorde hon sin första tävling sedan dess när hon klarade kvalgränsen på LPGA-touren i Florida.

Men även om hon nu peggar upp igen är det ingen riktig comeback det handlar om. Målet är att spela U.S. Senior Women's Open i juli.

– Nej, nej, det här är tillräckligt. Jag känner det, säger Sörenstam.

– När det gäller sving och längd är det en helt annan nivå idag. Det har jag fått acceptera även om det är lite svårt ibland, skrattar Sörenstam.

– Mina mål är annorlunda än de var för typ 18-19 år sedan, säger Sörenstam, som dock inte stänger dörren för fler seniortävlingar kommande år om det går bra i US Senior Womens Open.

Formsvag Stenson måste prestera

För Stensons del handlar den här tävlingen inte bara om att fronta en historisk dam- och herrtävling utan även om en jakt på formen, som varit tveksam länge nu.

– Vill vi åka till Tokyo behöver vi ett bra resultat antingen denna veckan eller nästa vecka i US Open. Där börjar ju timmarna vara räknade. Och vad gäller Ryder Cup så är det hög tid att börja visa framfötterna för kapten (Padraig) Harrington om man ska vara med i de diskussionerna.  Det är därför vi tränar och sliter och hoppas att vi kan vända trenden inom kort, säger Stenson.

Hela inslaget med Stenson och Sörenstam (9/6):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stenson och Sörenstam ambassadörer för unik mixed-tävling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer