Dustin Johnson har gjort ett ryck i US Masters. Foto: Rob Carr/AFP/TT

Ryck av Dustin Johnson – leder US Masters med fyra slag

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Dustin Johnson har skaffat sig ett jätteläge att vinna US Masters för första gången. Inför avslutningen på Augusta National leder amerikanen majorn med fyra slag.

Halvvägs in i Masters på Augusta var det extremt tätt i toppen, med tio spelare inom ett slag inför den tredje rundan.

När rundan var färdigspelad var läget helt annorlunda – med Dustin Johnson i en fyraslagsledning på totalt 16 under par.

The Masters

Sydkoreanen Sungjae Im, mexikanen Abraham Ancer och australiern Cameron Smith jagar närmast i en internationellt mixad tätstrid med samtliga sex kontinenter representerade bland de tio bästa.

Ryckte direkt

36-årige ”DJ” gick på knock och delade ut ett par snabba snytingar till konkurrenterna direkt på de första hålen. Först en eagle på tvåan efter ett formidabelt inspel som stannade bara några decimeter från hålet. Sedan birdies på både trean och fyran och plötsligt hade Johnson snott åt sig en treslagsledning, framför bland andra världstvåan Jon Rahm som spelade i samma boll.

Johnson hade en treslagsledning redan tidigt på fredagen, men tappade den då. Nu slog han inte av på takten. Golfparadiset i Georgia bjöd på ljuvliga spelförhållanden, behaglig höstsol och blygsamma vindar, och Johnson fortsatte att spela fläckfritt och petade i nya birdies på hål 7, 13 och 15. Erkänt svårspelade Augusta National blev avklädd av världsettan och efter rundorna 65–70–65 har Dustin Johnson turneringsrekordet på 18 under par inom räckhåll.

Rahm, på jakt efter sin första majortitel, strulade samtidigt till det rejält på åttan. Spanjoren bjöd på ett par misstag man sällan ser från honom, träffade bland annat en trädstam och efter att bollen studsat in i ett buskage tvingades han droppa med dubbelbogey som följd. Inför slutvarvet är Rahm delad sjua och hela sju slag bakom.

Varit nära förr

Det är inte första gången som Dustin Johnson är på Augusta som världsetta. 2017 kom han hit i kalasform men tvingades dra sig ur tävlingen strax före start, efter att ha skadat ryggen när han halkade i en trappa i huset han hyrde.

Förra året hade han sin bästa chans att vinna men slutade tvåa, ett slag bakom Tiger Woods.

Gillar tävlingens mackor

Den här hösten vann Johnson PGA-tourslutspelet innan han drabbades av covid-19, men han hann förra veckan göra comeback med en andraplats i Houston Open.

På presskonferensen inför veckans major fick han frågan vad som är hans favorittradition på Masters och svaret blev något oväntat:

– Jag vet inte om det är en tradition, men min favoritsak med Masters är mackorna.

”Är definitivt nöjd”

Kanske får han en ny favorittradition i Masters på söndagskvällen, för det mesta talar för att det är Dustin Johnson som får ta på sig den gröna segerkavajen då.

– Jag är definitivt nöjd med puttningen så här långt efter tre rundor och det känns som att jag svingar bra. Jag har självförtroende i det jag gör, säger han.

– Men jag måste fortfarande få ihop en bra runda för att få sätta på mig den där gröna kavajen.

Tätstriden i US Masters

Efter tre rundor:

1) Dustin Johnson, USA, –16.

2) Sungjae Im, Sydkorea, Abraham Ancer, Mexiko, Cameron Smith, Australien, –12.

5) Dylan Frittelli, Sydafrika, –11.

6) Justin Thomas, USA, –10.

7) Sebastian Muñoz, Colombia, Patrick Reed, USA, Jon Rahm, Spanien, –9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet