Henrik Stenson kysser bucklan på Troon 2016. Nu ska Sagström inspireras Foto: TT/SVT

Sagström: Jag måste spela som en LPGA-vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Madelene Sagström är en vinnare men agerar, enligt henne själv, i sina sämsta stunder på banan som en amatör, rent mentalt. På torsdag inleds British Open på klassiska Troon.

– Jag måste tala om för mig själv att jag är en LPGA-vinnare och agera som en sådan, säger Sagström.

På torsdag slår 12 stycken svenskor ut i årets första majorturnering på damsidan. British Open avgörs utan publik på klassiska Troon, samma bana där Henrik Stenson vann The Open 2016.

Ett av de största hoppen står till Madelene Sagström, som tog över som Sveriges nummer ett på damsidan när hon vann sin första LPGA-seger i januari.  Sedan kom corona.

Och nu när golfen kommit igång igen känns Sagströms seger långt borta. Det har gått trögt för 27-åringen från Enköping. Förra veckan i Scottish Open missade hon kvalgränsen och kämpade med det mentala.

Det har länge varit Sagströms akilleshäl, att hon ofta brottats med negativa tankar som satt käppar i hjulet vad gäller hennes golfspel.   När hon vann i januari var det första hon sa efteråt: Jag besegrade mina demoner.

Men de där tanke-monstren har en tendens att komma tillbaka.

– Ja, det var tufft att vara tillbaka och inte prestera, speciellt som jag känner att spelet varit bra under hela den här coronaperioden, säger Sagström Till SVT Sport.

Fick tips av pojkvännen

Men Madelenes pojkvän Jack Clarke, som var hennes caddie för första gången förra veckan, fick henne att inse ett och annat.

– Du blev ju arg och frustrerad redan efter fyra hål sa han efteråt. Och jag svarade bara nej, det var jag inte. Han såg hur snabbt jag blev hård mot mig själv.

Så nästa dag bestämde de båda sig för att gå in med en annan mentalitet. Att intala sig att man är en LPGA-vinnare och agera som en sådan och inte börja tänka att man är dålig bara för att man spelar ett hål dåligt.

– Jag gick in för det verkligen att hantera allt bättre och det gav både en bättre score och ett bättre beteende på banan, säger Sagström.

”Redo nu hoppas jag”

Nu gäller det att hålla i det när det blir spel om årets första Major-titel på Troon.

– Nu är jag redo hoppas jag, den mentala biten börjar komma ikapp. Jag känner mig väldigt taggad.

Själva golfformen, rent fysiskt, är det inget fel på.

– Jag har tränat bra och svingar bra och känner mig hel och frisk.

Ska lära av Stenson

Royal Troon är klassisk golfmark. Här har nio British Open avgjorts på herrsidan och  2016 vann Henrik Stenson Sveriges enda majorseger på herrsidan i en episk duell på söndagen mot Phil Mickelson.

– Jag ska sätta mig nu och kolla igenom Stensons sistarunda och se om jag kan lära mig något av deras spel.

Har du inte pratat lite med Henrik också?

– Nej, jag har inte det. Jag tänkte att jag skulle göra det, det hade kanske varit bra, skrattar Sagström.

Att spela så kallad links-golf är speciellt. Med mycket vind och blinda utslag och djupa bunkrar så bjuder Troon på en riktig utmaning.

– I dag när jag tränade slog jag väldigt mycket med skruv, låg och högt vartannat slag. För det handlar verkligen om att våga slå i fel riktning när det blåser åt fel håll.

Vad krävs för att vinna på söndag?

– Att hålla bollen i spel är A och O den här veckan. Att träffa fairways och greener, att vara lagom aggressiv från tee och träffa järnslagen väldigt bra, det är nyckeln tror jag.

ARKIV: Reportage från Florida i april:

ARKIV: Reportage med Sagström efter succesäsongen 2016:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madelene Sagström på drivingrangen på Enköpings golfklubb Foto: Rikard Lann

Så här går de 12 svenskorna ut på torsdag

9.58 Caroline Hedwall

11.15 Johanna Gustavsson

11.48 Camilla Lennarth

12.10 Lina Boqvist

12.54 Julia Engström

14.11 Anna Nordqvist

14.49 Madelene Sagström

15.11 Pernilla Lindberg

15.22 Linnea Ström

15.55 Dani Holmqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.