Madelene Sagström. Foto: LPGA/TT

Samtalet förändrade Sagströms karriär: ”Jag brast ut i tårar”

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev utsatt för sexuella övergrepp som barn och bar på hemligheten i 16 år.

Nu är Madelene Sagström frontfigur för LPGA:s kampanj ”Drive On” för att hjälpa andra och berättar där att samtalet med tränaren Robert Karlsson förändrade allt.

– Han tittade på mig...och jag bokstavligen brast ut i tårar. Det var så viktigt för mig, det var ett enormt steg, säger Sagström i videon.

22 juli 2017 skrev Madelene Sagström ett inlägg på Facebook där hon berättade att hon blivit sexuellt utnyttjad som barn.

”Jag är stolt över att vara en del av den svenska kampanjen ”Inte ensam, aldrig glömd”, skrev hon bland annat i inlägget.

Nu är hon ansiktet utåt för den senaste ”Drive On”-kampanjen från LPGA. Hon vill genom sin historia ge hopp till människor som har varit med om samma saker som henne.

”Det här är min historia”

Videon från kampanjen har hon publicerat på Instagram.

”Alla människor ställs inför utmaningar och trauman. Det är hårda, djupa och känslomässiga historier som förändrar den vi är och hur vi ser på oss själva. Det här är min historia”, skriver hon på Instagram.

Hon bar på hemligheten i 16 år. I filmen berättar Sagström att hon försökte ”sopa det under mattan”.

– Den största orsaken till att jag inte berättade för någon var skammen. Jag tänkte att jag borde ha vetat bättre, säger hon i videon.

Sagström berättar att hon använde golfen för att ta sig framåt i livet, sporten ”räddade” henne. Men hon hade svårt att hantera sina känslor på golfbanan.

Robert Karlsson, hennes mentor och tränare, försökte få henne att gräva djupare.

– Då började jag tänka på att berätta om allting, men tänkte att det inte är viktigt, ”jag skjuter det åt sidan”. Men jag började tänka på det mer och mer, säger Sagström.

KLIPP: Se Madelene Sagströms starka berättelse om övergreppen

”Brast ut i tårar”

En dag valde hon att berätta för Robert Karlsson.

– Han tittade på mig...och jag bokstavligen brast ut i tårar, säger hon.

– Det var så viktigt för mig, det var ett enormt steg.

Robert Karlsson märkte hur det förändrade henne.

– Det var en lättnad för henne att prata om det. Det var väldigt starka känslor, även för mig, säger han.

Fick ett sportsligt lyft

Sagström började må bättre – både på och utanför planen. Det blev också ett rejält sportsligt lyft.

– Han förstod den smärtan jag hade burit med mig i så många år. Efter det kände jag att ”det spelar inte någon roll vad jag kommer att berätta om mig själv i framtiden, jag har redan berättat det värsta”. Jag kände mig så fri, säger Sagström.

– Jag hade ett bra 2016, för jag gömde mig inte längre. Att kunna dela min historia, berätta min hemlighet, för Robert öppnade upp alla dörrar för mig. Jag svävade på moln, jag flög fram – inget kunde stoppa mig just då.

Robert Karlsson:

– Hon hade bevisat för sig själv att hon inte hade något att frukta, inget att skämmas för eller något som hon behövde gömma för andra, säger han.

SVT Sport söker Madelene Sagström.

ARKIV: Se SVT:s reportage med Sagström från april 2020:  ”Min huvudroll är att underhålla”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.