Ashleigh Buhai (till höger) vann British Open där Madelene Sagström slutade fyra. Foto: TT Nyhetsbyrån

Särspelsseger i British Open – Madelene Sagström fyra

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk slutkläm på damernas British Open i Skottland. Efter särspel segrade till slut sydafrikanskan Ashleigh Buhai.

Madelene Sagström blev bästa svenska med en delad fjärde plats.

När damerna gjorde debut i British Open på den skotska banan Muirfield var Anna Nordqvist titelförsvarare. Hennes chans till en ny seger grusades tidigt eftersom hon efter två dagars spel slogs ut.

Inför sista rundan hade sydafrikanskan Ashleigh Buhai oväntat nog ledningen med fem slag.

Buhai spelade sin första major 2006. På 48 tidigare försök hade sydafrikanskan bara en enda gång slutat på topp tio.

Men Buhai gjorde det svårt för sig själv i den hårda vinden på Muirfield.

Efter bra spel från trefaldiga majorvinnaren Chun In-Gee, från Sydkorea, och nervdaller från Buhai krävdes särspel för att avgöra vem som skulle ta hem den anrika titeln. Särspel har inte behövts sedan 1990 när svenskan Helen Alfredsson tog hem British Open.

Ett hål särspel räckte inte för att få fram en vinnare. Inte två hål heller. Men efter fyra hål segrade till slut Ashleigh Buhai.

Bästa svenska blev Madelene Sagström som slutade på en delad fjärde plats. Tre slag från seger. I fjol blev Sagström delad tvåa, ett slag efter vinnaren Nordqvist.

”Ny favoritmajor”

– Det här börjar bli en ny favoritmajor, säger Sagström, med ett skratt, efter rundan och fortsätter:

– Superkul, jag visste att det skulle vara tufft i dag, väldigt nöjd att jag höll ihop det nästan hela vägen.

Hon är även nöjd med placeringen.

– Självförtroendet växer alltid, framför allt att veta att man är med uppe och slåss. Jag vet att min verktygslåda börjar bli mycket större, så jag börjar kunna hantera alla typer av golfspel.

Stark rasade i resultatlistan

Även Maja Stark låg på topp tio efter tre dagars spel. Sista rundan blev dock 22-åringens fall.

Hon gick nämligen runt banan på åtta slag över par, vilket innebar ett ras på hela 32 placeringar i resultatlistan och en delad 41:a plats.

Svenskan Linn Grant stod för en fin sista runda och avslutade dagen på tre slag under par. Det gav henne en delad 19:e plats i tävlingen, vilket innebär att hon klättrade hela 27 placeringar jämfört med dagen innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.