Henrik Stenson. Foto: Bildbyrån.

Uppgifter: Så mycket får Stenson på LIV-touren

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stensons beslut att börja spela på det kritiserade LIV-touren togs devis på grund av pengarna, enligt honom själv.

Så hur mycket får han?

Enligt bland annat The Times får Stenson runt 50 miljoner dollar, motsvarande 510 miljoner kronor, bara för att komma till start på touren.

Stenson blev tidigare i veckan fråntagen sin prestigefyllda roll som Europas kapten i Ryder Cup då han blev klar för den saudistödda LIV-touren.

– Så klart grundar sig en del av mitt beslut på det kommersiella, men formatet, schemat och spelarnas kaliber var också avgörande faktorer. Jag är dedikerad till att få sporten att växa och använda den som en kraft för något bra, sa Stenson då.

LIV-touren har lockat flera stora stjärnor från PGA-touren och Europatouren med gigantiska övergångssummor, och även 171-rankade Stenson får riktigt mycket pengar.

Bara i så kallad signing fee ska han enligt flera stora medier få runt 50 miljoner dollar, motsvarande 510 miljoner kronor.

Även prissummorna från Saudiarabien är stora.

De åtta deltävlingarna spelas över 54 hål, utan kvalgräns och med 48 spelare indelade i fyra lag.

Prispengarna i de första sju deltävlingarna har en prispott på 20 miljoner dollar (205 miljoner) i den individuella tävlingen och ytterligare fem miljoner dollar (51 miljoner) i lagtävlingen.

Vinnaren i varje deltävling får fyra miljoner dollar, cirka 41 miljoner kronor, i den individuella tävlingen och den som slutar sist och 48:a är garanterad 120 000 dollar, vilket motsvarar cirka 1,2 miljoner kronor.

Den sista deltävlingen på Trump National Doral Miami är en ren lagtävling och där ligger den totala prissumman på det dubbla, 50 miljoner dollar.

Totalvinnaren på touren efter sju deltävlingar får 18 miljoner dollar (185 miljoner kronor).

Stenson har en majorvinst i karriären då han vann The Open 2016.

KLIPP: 60 sekunder: Den hårt kritiserade LIV Golf (21 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera stjärnor har lämnat PGA för LIV Foto: Bildbyrån

Spelschema för LIV-touren

11 juni: Centurion Club, London, England.

3 juli: Pumpkin Ridge Golf Club, Portland, USA.

31 juli: Trump National Golf Club Bedminster, Bedminster, USA.

4 september: The International Golf Club, Boston, USA.

18 september: Rich Harvest Farms, Chicago, USA.

9 oktober: Stonehill, Bangkok, Thailand.

16 oktober: Royal Greens Golf & Country Club, Jidda, Saudiarabien.

30 oktober: Trump National Doral Miami, Miami, USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.